Fortuna ongelukkig tegen FC Groningen

FC Groningen heeft gisteren het degradatieduel tegen Fortuna Sittard met 4-2 gewonnen. In het Oosterpark was aanvaller Drent twee keer succesvol met een kopbal voor de thuisploeg. De invallers Hugo en Curovic zorgden in de slotfase voor de beslissing. Voor Fortuna scoorden Cramb en Landerl. De Limburgse ploeg speelde beter, maar kon het veldoverwicht niet in cijfers tot uitdrukking brengen. Fortuna blijft hekkensluiter in de eredivisie, met vier punten achterstand op de concurentie.

FC Utrecht behaalde een geflatteerde 6-0 zege op De Graafschap. In de Galgenwaard miste de bezoekende ploeg in de eerste helft een paar grote kansen op een tegentreffer. Doelman Wapenaar redde bekwaam op schoten van Schulp en Turpijn. FC Utrecht speelde doeltreffender en behaalde de grootste overwinning van dit seizoen. Kuyt en Van den Bergh scoorden ieder twee keer. Doelman Postma van De Graafschap maakte een zwakke indruk tegen zijn oude werkgever. Zwaanswijk en Van Mol maakten gebruik van zijn grabbelwerk en verhoogden de feestvreugde in de Domstad.

In De Vliert maakte FC Twente een einde aan de langdurige, ongeslagen status van FC Den Bosch in thuiswedstrijden. De Brabantse ploeg leed voor eigen publiek de eerste competitienederlaag sinds december 1999. Overigens speelde FC Den Bosch vorig seizoen in de eerste divisie. Voor FC Twente zorgden achtereenvolgens Van der Paar, Van der Leegte en Polak voor de 3-1 eindstand. De gelijkmaker van Michels sorteerde geen effect voor FC Den Bosch. Beide ploegen staan maar net boven de degradatiestreep.

In Tilburg behaalde het kwakkelende Roda JC een zwaarbevochten 1-1 gelijkspel bij middenmoter Willem II. De thuisploeg nam vlak na rust de leiding door een treffer van Bombarda. Een eigen doelpunt van Mathijsen bezorgde Roda JC even later een punt. De Limburgse ploeg speelt morgen in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi een uitduel tegen de Franse subtopper Girondins Bordeaux. Roda vertrok gisteren zwaar gehandicapt naar de wijnstad. Soetaers, Tomacic, Van der Luer, Vrede en Berglund zijn er wegens blessures niet bij. Doelman Kalac keerde na interlandverplichtingen terug in de selectie.

In de Alkmaarderhout verloor AZ voor eigen publiek met 1-0 van RKC. Yuri Cornelisse, geboren en getogen in Alkmaar, maakte het enige doelpunt voor de Brabantse ploeg. Hij scoorde zeven minuten voor het eindsignaal met een onverwacht afstandsschot.