Fluitconcert voor PSV'ers in Eindhoven

Ook na de 3-1 zege van zaterdagavond op NEC bevindt PSV zich nog steeds in een sportief dal. In een zwakke wedstrijd zonder uitblinkers kon geen enkele Eindhovense speler het thuispubliek bekoren. Door de winst heeft PSV weer aansluiting gevonden bij de subtop van de eredivisie, maar het vertoonde spel biedt weinig houvast voor het restant van de zware novembermaand.

PSV speelt deze week in de derde ronde van de UEFA-Cuptoernooi in Griekenland tegen PAOK Saloniki, waarna in de competitie uitwedstrijden volgen tegen Ajax en FC Utrecht. Trainer Gerets bulkt ook al niet van het zelfvertrouwen. De Belgische coach sprak de laatste weken in interviews zijn ongenoegen uit over de mentale weerbaarheid van zijn ploeg.

Volgens Gerets zijn de spelers van PSV te lief voor elkaar en heeft de selectie te weinig natuurlijke leiders. Op de langdurig geblesseerde Van Bommel na zou alleen Hofland in staat zijn het dolende PSV de juiste richting te wijzen. Gerets nam als één van de eersten in Eindhoven het woord crisis in de mond. Zover wil reserve-aanvoerder Jan Heintze vooralsnog niet gaan. ,,We spelen niet goed, we kunnen veel beter maar momenteel gaat het erg moeizaam. Toch zit de ommekeer eraan te komen, daar herbergt onze selectie voldoende kwaliteiten voor.''

Desalniettemin wordt bij PSV hardop nagedacht over aankopen. Zo heeft de club interesse in de Belg Van Kerckhoven (Schalke 04) en de Tsjech Labant (Sparta Praag). Beide spelers zijn min of meer gelouterd in het internationale topvoetbal. Ze vormen in ieder geval versterkingen voor PSV, dat een selectie heeft van 25 spelers, van wie vijftien voetballers 24 jaar of jonger zijn.

In de wedstrijd tegen NEC begon PSV met zeven jongeren in de basis. Gerets moest door blessures en schorsingen basisspelers als Kezman, Vogel, Rommedahl en natuurlijk Van Bommel missen. Hofland maakte zijn rentree na blessureleed, maar viel ook weer uit en zal vermoedelijk pas na de winterstop inzetbaar zijn. Waterreus stond na een dubbele elleboogoperatie na een afwezigheid van zeven weken in het doel. Verder gaf Gerets de Deen Bogelund een kans als rechtshalf, terwijl het duo centraal op het middenveld bestond uit de reserves Lucius en De Jong.

Op de laatste training voor de wedstrijd had Gerets zijn spelers veelvuldig laten combineren en communiceren met elkaar. Ook legde hij de nadruk op strijd in de duels. Al na twee minuten vielen de puzzelstukken voor een vlot spelend PSV in elkaar. De opgekomen rechtsback Ooijer bediende Bouma op maat (1-0). Om duistere redenen bleef het bij die opleving, want PSV zakte meteen ver terug. Voor rust scoorde het zeer defensieve NEC via Simr uit de eerste de beste kans (1-1). Nadat Ooijer de thuisclub uit een strafschop weer op voorsprong had gezet en scheidsrechter Wegereef een onbegrijpelijke rode kaart had uitgedeeld aan Schuurman (NEC), besliste Rommedahl uit een pass van de wederom teleurstellende De Jong de wedstrijd: 3-1.

Hoewel PSV nog lang niet op topniveau speelt, zag de weer herstelde doelman Waterreus lichtpuntjes in de duisternis. ,,We hebben een kwartier lang aardig gevoetbald, dat is al heel wat. Dit seizoen speelden we namelijk ook wedstrijden waarin we helemaal niets lieten zien.''

Over de steun van het Eindhovense theaterpubliek was de Limburger Waterreus niet te spreken. ,,Ik begrijp niet waarom de toeschouwers hun eigen spelers uitfluiten. Bruggink heeft in vijf jaar tijd veel belangrijke doelpunten voor PSV gemaakt, maar na een verkeerde pass wordt hij de grond ingeboord. Juist nu moeten de mensen ons steunen.''

PSV

3

NEC

1

Ruststand 1-1. 3. Bouma 1-0, 35. Simr 1-1, 53. Ooijer 2-1, 87. Rommedahl 3-1. Schds: Wegereef. Tsch: 30.000. Rode kaart: 65. Schuurman (NEC). Gele kaarten: De Jong (PSV), Hesp, Van Rijswijk en Gentenaar (NEC).

    • Marcel Abrahams