Europese Gemeenschap

Vaak wordt gedacht dat de Europese Gemeenschap niet meer bestaat: dat zij zou zijn `vervangen' door de Europese Unie. J.L. Heldring schreef op 8 november over 1973 en ,,de (toen nog) Europese Gemeenschap''.

Zo is het dus niet. Er zijn drie Europese gemeenschappen. De EGKS ( voor kolen en staal) is opgericht voor 50 jaar en bestaat tot volgend jaar. De EG (in 1953 nog EEG) en de EGA (voor atoomenergie) zijn opgericht voor onbepaalde tijd, dus blijven bestaan .

En de Europese Unie? Die drie Europese Gemeenschappen zijn van de EU de zogeheten `eerste pijler'.

Daarin hebben de lidstaten bevoegdheden overgedragen aan de vijf EG-instellingen. In de tweede en derde pijler (buitenlands beleid + defensie en politie + justitie) is dat niet het geval.

In de tweede pijler overleggen de grotere lidstaten dan ook over Afghanistan, buiten de EG-instellingen om. De Nederlandse minister-president at toen thuis naar hij in het parlement verklaarde `drie boterhammen met kaas'. De oplossing is natuurlijk: ook in de tweede en derde EU-pijler bevoegdheden overdragen aan de EG-instellingen: en zich in die instellingen niet de kaas van het brood laten eten.