Elsevier op verlies na gerucht schoolboeken

Elsevier is de nieuwe handelsweek met een verlies van 5,7 procent begonnen. De Brits-Nederlandse uitgever lijdt onder geruchten in de markt over het niet verkrijgen van een contract voor een serie schoolboeken in de Amerikaanse staat Californië voor volgend jaar.

Het aandeel Elsevier stond tegen het middaguur op 13,22 euro. Een andere uitgever in de AEX-index voor hoofdfondsen, Wolters Kluwer, ging niet mee met de koersdaling van Elsevier. Wolters Kluwer won 0,5 procent op 24,87 euro. Marketing- en mediaconcern VNU stond wel op verlies en noteerde ruim 1 procent lager. Een lagere waardering van het aandeel VNU door Deutsche Bank tegen het middaguur gaf het fonds een extra tik.

Daarmee waren Elsevier en VNU twee van de drie verliezers vanochtend in de AEX-index. De index begon de handelsweek met een winst van 0,7 procent tot 508 punten. Daarmee zette de beursgraadmeter de lijn van eind vorige week door.

Het derde verliezende fonds was het modehuisGucci. De producent van luxegoederen, die vorige week nog aangaf de bijgestelde winstverwachtingen te gaan halen en daarna flink in waarde steeg op de beurs, verloor vanochtend 0,3 procent tot 97,00 euro.

Het aandeel DSM reageerde in eerste instantie negatief op het nieuws dat het bedrijf 2,74 miljard gulden van de staat ontvangt voor zijn certificaten Energie Beheer Nederland (EBN). Na een uur handel bedacht de belegger zich. De koers ging met sprongen omhoog. Aan het einde van de ochtend stond DSM op 42,06 euro, een stijging van bijna 3,8 procent.

Andere stijgers waren het telecomfonds Versatel en it-dienstverlener Getronics, die profiteerden van optimisme over de technologiesector. Telecomfonds KPN Qwest won 9,5 procent tot 8,45 euro. Ook moederbedrijf KPN stond op winst: plus 5,2 procent. Het noodlijdende telecomconcern maakte vrijdag bekend minder mensen gedwongen te hoeven ontslaan door een loonoffer van het eigen personeel.

Vlak na het middaguur dook ook ING nog in de rode cijfers. De bank brengt woensdag de derdekwartaalresultaten naar buiten. Andere financiële waarden zoals ABN Amro, Fortis en Aegon, bleven wel boven de nullijn.

Koninklijke Olie won vanochtend 1,7 procent op 54,55 euro.

In de midkap ging voedingsfonds Nutreco vroeg in de ochtend met meer dan 10 procent onderuit, nadat de zalmkweker slechts een kleine vooruitgang voor dit jaar kon signaleren in de winstgroei. Tegen het middaguur was Nutreco's verlies teruggelopen tot 5 procent.