Eenheden niet langer geheim

Het wordt gezegd dat de geheimzinnigheid waarmee hun optreden wordt omgeven hun belangrijkste wapen is. Maar het is intussen een publiek geheim dat in Afghanistan honderden manschappen van `speciale eenheden' actief zijn.

De operaties van deze commando-eenheden in Afghanistan lijken minstens zo grootschalig als tijdens de Golfoorlog, toen Amerikaanse en Britse commandoteams de Iraakse Scud-batterijen probeerden uit te schakelen waarmee Saoedi-Arabië en Israël werden beschoten.

Britse patrouilles van de Special Air Service (SAS) en van de Amerikaanse Delta Force voerden aanvankelijk vooral heimelijke verkenningsmissies uit achter de linies van de Talibaan. Nu trekken ze vechtend op met de Noordelijke Alliantie en met de stammen in het zuiden.

Ze opereren ook, ondersteund door helikopters, zelfstandig. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie houden ze verdachten aan op de schaarse wegen in het land. Ze maken hierbij onder andere gebruik van paarden en dune buggies, open terreinwagens. Als ze tegenstand ondervinden ,,rekenen ze ermee af'' aldus minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Inmiddels is gebleken dat ook manschappen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gestoken in burgerkleren militaire missies uitvoeren in Afghanistan. De 150 man van de neutraal klinkende afdeling Special Activities Division spreken de lokale taal en zouden, aldus de Washington Post, al jarenlang contacten hebben onderhouden met lokale stammen. Ze zouden onder andere met robottoestellen achter de kopstukken van de terroristische organisatie Al-Qaeda aan zitten.

Bij een van deze `bijzondere activiteiten' zou een Predator robottoestel vorige week een verdacht konvooi pickup-trucks uit Kabul hebben gevolgd naar een huis in de bergen. Het gebouw werd vervolgens in de as gelegd door lasergeleide bommen die waren afgeworpen door drie F-15E's die speciaal voor dit soort `gelegenheidsdoelen' op grote hoogte boven Kabul cirkelden. Bij het bombardement kwam volgens de Amerikanen onder andere Mohammed Atef om, een van Osama bin Ladens naaste medewerkers.

    • Menno Steketee