Digitale broodkruimels

Er zijn woonwijken waar je een bijna onbedwingbare neiging bekruipt om broodkruimeltjes achter je te strooien. Om het 21e-eeuwse doolhof ook weer soepeltjes te verlaten. Een routeplanner biedt vaak uitkomst.

Hoe vind je de juiste weg in het grote aanbod? Het is maar waar de prioriteit ligt. Zo is Davi-Route Benelux (tegen de 50 gulden) een goede no-nonsense oplossing. Betaalbaar en afgestemd op de beperkte computerhandigheid van de normale consument. Je legt de cd-rom in de lade en de rest wijst zich vanzelf. Binnen een minuut of twee kun je het automatisch geïnstalleerde icoontje op het beeldscherm aanklikken en start het geheel op. De software denkt mee bij het intikken van de adressen en de techniek neemt de gebruiker als het ware bij de hand langs andere cruciale vragen. De snelste, goedkoopste of de kortst mogelijke route? Een kaartje of routebeschrijving printen wellicht?

Er zijn ook minpunten, zoals een beperkte veelzijdigheid, maar als het over installatie, bediening en handigheid gaat, scoort het Nederlandse softwarebedrijf Davilex hoog.

Aan het andere eind van het spectrum is bijvoorbeeld Route 66 Europa Professional (249,95 gulden) de moeite waard. Waarschijnlijk de meest uitgebreide routeplanner die er bestaat. Iets voor de zeer veeleisende gebruiker dus. Zo zal de consument flinke tijd moeten uittrekken om dríé cd-rom's te installeren, goed voor 4,2 gigabyte. Nog niet zo heel lang geleden was de harde schijf van de computer dan meteen vol!

Het Europa Professional pakket biedt dan wel routeplanning tot straatniveau, in dertien Europese landen. Volgens de makers zo'n 3,5 miljoen straten. Dat moet zo'n beetje alles zijn wat digitale kaartspecialist NavTech (die leveren de informatie) in de afgelopen jaren in kaart heeft gebracht. Overigens hoeven we als consument niet zover te gaan. Er is ook een pakket Route 66 Nederland (fl 99,95), dat ondanks de naam de hele Benelux bestrijkt. Het geheel werkt op dezelfde doortastende wijze als het grote pakket, maar neemt veel minder ruimte op de computer in (650 MB).

De mogelijkheden zijn enorm, waarbij een korte handleiding de gebruiker via de spilfuncties op pad helpt. Al snel valt op dat het zoeken van een adres makkelijker verloopt dan gebruikelijk. Zo is het intikken van een afkorting van straat en plaatsnaam vaak voldoende. Dat geldt ook voor de tienduizenden `speciale' locaties: theaters, restaurants, benzinestations en dergelijke. Handig: het telefoonnummer wordt bijgeleverd. Intensieve gebruikers kunnen in Route 66 een lijstje van vaker voorkomende adressen opbouwen, in beeld herkenbaar met een markertje.

Praktisch is de mogelijkheid de actuele verkeersinformatie via internet op te halen. Die komt van het Utrechtse Traffic Information Centre en is gelijk aan de zogenaamde RDC-TMC informatie die bepaalde autoradio's en satellietnavigatiesystemen in de auto laten zien. Route 66 houdt er automatisch rekening mee bij het berekenen van de beste route over de snelle wegen.

Wie de functionaliteit van een écht navigatiesysteem in de auto nog dichter wil benaderen, kan met Route 66 misschien een stap verder gaan. Installeer de software op een laptop, koppel die vervolgens aan een daarvoor geschikte GPS (satellietsensor) en de mobiele computer `weet' tot enkele tientallen meters exact waar hij is. Klinkt simpel, maar is in feite zeer gecompliceerd. Voor de echte kenner biedt het echter grote mogelijkheden. Op het beeldscherm zie je in welke richting en op welke afstand de bestemming ligt. En hoe lang de rit duurt. Bovendien beweegt de auto over de kaart. Daar kan een huis of op kantoor afgedrukte routebeschrijving natuurlijk niet tegenop.

Gaat het u sowieso allemaal een tikje te ver? Het kan ook heel anders. Wie beschikt over een internetaansluiting kan bijvoorbeeld op bezoek gaan bij www.shellgeostar.com. Iets omslachtiger dan een duur softwareprogramma, dat wel, maar uiteindelijk met vrijwel dezelfde mogelijkheden voor Europese reis- en route-informatie. In de Nederlandse taal geleverd. Waarbij – en dat is handig – ook postcodes als adresinformatie bruikbaar zijn. Het contact verloopt niet snel, het is even zoeken allemaal, maar in feite kan de consument zich weinig beters wensen. Ook www.viamichelin.com verdient in dat verband vermelding. Om voor de hand liggende redenen biedt die site iets extra's als het om toeristische-, hotel- en culinaire informatie gaat.

Tot slot een mogelijkheid die wellicht wat merkwaardig klinkt: een telefoongids op cd-rom. De mogelijkheden zijn zeer beperkt, maar in de praktijk zijn onze wensen vaak even eenvoudig. Een adres van een bedrijf opzoeken bijvoorbeeld, en vervolgens de beste route daarheen. De dichtstbijzijnde aquariumhandel? Start een programma zoals de `Cd-foongids' of de `Nationale Telefoongids', tik wat trefwoorden in en zet de ingebouwde digitale kaart in werking. De kans is groot dat die ogenschijnlijk zo eenvoudige software een vast plekje in de cd-lade van de computer krijgt. Voor een paar tientjes heeft de gebruiker zowel een digitaal telefoonboek als een digitale wegen- en stadskaart van ons land `onder de muis'.

    • Rob van Ginneken