Collectieve aanranding verzwegen

Om ,,maatschappelijke onrust te beperken'' en om ,,een volksgericht'' tegen de daders te voorkomen, is over de collectieve seksuele mishandeling van een 13-jarig, zwakbegaafd meisje in het stadsdeel Westerpark eind 1999 door de stadsdeelraad geen informatie aan de pers gegeven. Dat maakte voorzitter Anne Marie Hoogland (PvdA) van het stadsdeel Westerpark vanmorgen bekend op een persconferentie naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf.

Eind december escaleerde een maandenlange seksuele intimidatie. Onder bedreiging van een mes en een imitatiepistool werd het slachtoffer door 14 jongens, variërend in leeftijd van 9 tot 16 jaar, in een steeg bij een bejaardenhuis mishandeld, aangerand en verkracht. Zij is onder psychiatrische behandeling gesteld.

Hoogland verwijt de hulpinstellingen niet in staat te zijn geweest ,,maatwerk'' te leveren voor zowel de daders als het slachtoffer. Met name in de begeleiding van het slachtoffer is veel fout gegaan.

De pleegouders van het slachtoffer is aangeboden te bemiddelen bij een verhuizing. Aanvankelijk weigerde het pleeggezin te zwichten voor de intimidatie van de buurtjongens, nadat die erachter waren gekomen dat het slachtoffer aangifte had laten doen. Het slachtoffer dat in een herkenbaar schoolbusje dagelijks werd opgehaald, werd `door een aantal jonge meisjes belaagd', zo staat in het evaluatierapport van de zaak, dat vandaag openbaar is gemaakt. Aangifte bij de politie heeft in dit geval niet tot aanhouding van de daders geleid. Na overleg met het stadsdeel is besloten tot politiebegeleiding van het slachtoffer. Uiteindelijk is het pleeggezin van het slachtoffer afgelopen zomer verhuisd.

Publiciteit is niet gezocht, in het evaluatierapport wordt gesproken over `een zorgvuldig geregisseerde communicatiestroom', om het slachtoffer niet verder te belasten. ,,We vinden het een zaak van de ouders om hiermee eventueel naar buiten te gaan'', zegt Hoogland.