Coaches hebben reden tot klagen in Kuip

Alsof hij in gedachten al met zijn afscheidstournee is begonnen is, constateerde Vitesse-coach Ronald Koeman zaterdag dat hij ,,niet ontevreden'' was met de 3-2 nederlaag tegen Feyenoord. Volgende maand laat Koeman de directie van de club weten of hij zijn contract verlengt. Maar nadat de oud-international onlangs nog dreigde op te stappen, omdat hij de gebrekkige discipline van zijn spelers niet langer accepteerde, lijkt Koeman nu al te berusten in een mislukte missie. Vitesse heeft immers momenteel een tekort op de begroting van minimaal tien miljoen gulden en dreigt vanaf januari niet eens de spelerssalarissen te kunnen betalen.

Koeman kon zaterdagavond in de Kuip ook al niet blindvaren op zijn defensie, die in twaalf duels pas vier keer was gepasseerd. Maar juist de laatste linie van Vitesse, waar de geschorste voorstopper Stefanovic node werd gemist, verleende zijn medewerking aan alle drie doelpunten van Feyenoord. Het echec in de Champions League onderstreepte al eerder dat de defensie ook de achilleshiel is in het elftal van coach Bert van Marwijk. De scouts van het Duitse Freiburg, dat donderdag in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi op bezoek komt in Rotterdam, zal het gestuntel in de verdediging van Feyenoord niet zijn ontgaan. Zo werd de confrontatie tussen de nummers twee en vier van de eredivisie een blauwdruk van alle tekortkomingen die het Nederlandse voetbal dit jaar etaleerde.

Meedogenloos verdedigen is Stefanovic wél toevertrouwd. Maar zijn vervanger Knol, die vorige week nog hoopgevend optrad bij Jong Oranje, vormde zaterdag in het hart van de defensie een kwetsbaar duo met Vitesse-aanvoerder Kreek. Bovendien kon de naar Feyenoord vertrokken doelman Zoetebier constateren dat zijn oude club voor hem geen adequate opvolger in huis heeft. Voorlopig krijgt de onzekere Van Fessem van trainer Koeman de voorkeur boven de rebelse Jevric. Maar terecht constateerde Koeman dat Feyenoord-spits Van Hooijdonk zijn specialiteit vooral mocht tonen bij de gratie van een falende keeper. In de 26ste minuut lepelde Van Hooijdonk de bal uit een vrije trap ogenschijnlijk fraai achter Van Fessem. Maar de doelman van Vitesse liet juist de hoek vrij die hij had moeten afdekken. ,,Een keeper mag nooit gokken'', bromde Koeman, die vroeger met zijn vrije trappen menig keeper tot wanhoop bracht.

Het was zo ongeveer de enige waardevolle bijdrage van Van Hooijdonk, die steeds minder redenen heeft zijn teamgenoten een gebrekkige aanvoer te verwijten. Zo vaak sprong de bal knullig van zijn voet dat de technische beperkingen van Big Pete in het positiespel genadeloos aan het licht kwamen. Bovendien komt hij als pure afmaker of als pinchhitter beter tot zijn recht, dan als zwervende aanvaller vanaf rechts. In het UEFA-Cupduel met Freiburg ontbreekt Van Hooijdonk voor de derde en laatste keer in Europees verband wegens een schorsing na zijn rode kaart tegen Sparta Praag. Vooralsnog zal Feyenoord dan alleen zijn vrije trappen missen.

Van Marwijk moet toch al puzzelen met zijn opstelling, want tot zijn grote schrik viel Van Wonderen tegen Vitesse wederom uit met een spierblessure. ,,Dat is mijn grootste zorg, want aan de waslijst blessures ben ik al gewend geraakt'', zei de trainer. Zonder Paauwe, de met Australië voor de laatste WK-plaats strijdende Emerton en mogelijk ook Van Wonderen Van Gastel, Van Gobbel, Collen en Van Haaren zijn evenmin inzetbaar levert Feyenoord veel kwaliteit in. De Japanner Ono, ziek en geblesseerd teruggekeerd van een interland, wordt voor de wedstrijd tegen Freiburg nog wel opgelapt.

Binnen een minuut na de treffer van Van Hooijdonk illustreerde Feyenoord waarom het op Europees niveau al veertien doelpunten in zes duels heeft moeten incasseren. Omdat libero Van Wonderen door de absenties van Paauwe en Emerton in het duel met Vitesse naar het middenveld was opgeschoven, deed coach Van Marwijk voor het eerst een beroep op jeugdspeler Civard Sprockel. Het was voor de 18-jarige voorstopper geen pretje zijn debuut te maken in een afweer met spookrijders als Gyan, De Haan en Rzasa. Sprockel bewoog zich als een strak aangelijnde hond over het veld, tot hij verkeerd timede bij een dieptepass van Knol. De ook pas 18-jarige Vitesse-spits Van Beukering profiteerde dankbaar: 1-1. Nog aangeslagen door zijn fout leverde Sprockel de bal vervolgens in bij Sikora, die de op Curaçao geboren verdediger een nachtmerrie bespaarde.

De aanvaller van Vitesse schoot de bal in de 55ste minuut wel vanaf de rand van het strafschopgebied ongehinderd achter Zoetebier, waarmee hij de veilig lijkende 3-1 voorsprong voor Feyenoord nog in gevaar bracht. Tomasson had daarvoor twee keer gescoord, alsof hij van de Vitesse-verdedigers gratis mocht winkelen.

Trainer Koeman kijkt na de turbulente verwikkelingen bij zijn club nergens meer van op. Ook niet van de affaire rond de op nandrolon betrapte international Stam. ,,Het enige voedingssupplement dat ik vroeger gebruikte was een biertje na de wedstrijd'', zei Koeman, waarna hij vrolijk de daad bij het woord voegde.

Feyenoord

3

Vitesse

2

Ruststand 2-1. 26. Van Hooijdonk 1-0, 27. Van Beukering 1-1, 39. Tomasson 2-1, 52. Tomasson 3-1, 55. Sikora 3-2. Schds: Jol. Tsch: 40.500. Gele kaarten: Sprockel (Feyenoord), Kreek en Nanu (Vitesse).