Bulgaren kiezen Parvanov

In de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen hebben de Bulgaren gisteren verrassend de ex-communist Georgi Parvanov boven de zittend president Petar Stojanov verkozen. Peilingen wezen gisteravond unaniem Parvanov als winnaar aan. Schattingen over zijn voorsprong liepen uiteen van ruim één tot tien procent.

Hoewel er nog geen officiële uitslagen waren, claimde Parvanov daarom al enkele uren na het sluiten van de stembussen zijn overwinning. Stojanov gaf kort daarop zijn nederlaag toe. Ook in de eerste ronde haalde Parvanov een lichte voorsprong. De opkomst was toen amper 40 procent. Gisteren bracht ruim 56 procent zijn stem uit.

De verkiezing van Parvanov, die dus nog officieel bevestigd moet worden, is een volslagen verrassing. Stojanov, vijf jaar lang verreweg de populairste politicus van zijn land, ging als grote favoriet de verkiezingen in. Hij had de steun van ex-koning Simeon II, die afgelopen zomer een daverende overwinning boekte in de parlementsverkiezingen. Parvanov kreeg de steun van de etnische Turken onder leiding van Achmed Dogan, de coalitiepartner van Simeon II.

Stojanovs waarschijnlijke verlies is volgens waarnemers te wijten aan de aanhoudende armoede in Bulgarije. Hoewel hij als onafhankelijke kandidaat de verkiezingen inging, werd hij sterk geassocieerd met zowel de vorige regering van premier Kostov – die in juni door de kiezer werd afgestraft – als met de regering-Simeon II, die inmiddels haar eerste prijsverhogingen heeft doorgevoerd.

In zijn overwinningsrede benadrukte Parvanov zich sterk te zullen maken voor integratie van Bulgarije in de NAVO en de Europese Unie. Hij wil ook de banden met Rusland en Oekraïne aanhalen en pleit bovendien voor een ,,zeer actieve'' rol van zijn land op de Balkan.

Parvanov (44) is sinds 1996 leider van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP). Hij vertegenwoordigt het nieuwe sociaal-democratische gezicht van de partij, maar weet zich tegelijkertijd gesteund door de oude communistische kaders. De BSP verdween bij de verkiezingen van 1997 praktisch van het toneel toen het land onder leiding van de ex-communistische regering van Zjan Videnov in een diepe crisis was geraakt. Parvanov heeft sindsdien voorzichtig aan de comeback van zijn partij gewerkt.