Bin Laden is handel in China

In China is alles handel en ook aan Osama bin Laden valt dus wel wat te verdienen. Zo konden middelbare scholieren tot voor kort bij de poort van hun school kiezen tussen vier verschillende badges met de afbeelding van Bin Laden erop. Op de badges stonden stoere teksten als: `Ik ben Bin Laden. Voor wie zou ik bang zijn?'

De handel liep aardig: sommige stalletjes verkochten meer dan twintig badges per dag. Daar is inmiddels abrupt een einde aan gemaakt door de autoriteiten van Peking. Bij invallen zijn de badges in beslag genomen, zo meldde de Chinese krant de Beijing Youth Daily zaterdag. Het zou gaan om ,,ongewenste culturele objecten''. De verkopers beperken zich daarom maar weer tot badges met afbeeldingen van Michael Jackson en andere westerse idolen.

De man in de straat heeft meer begrip voor Bin Laden dan het officiële overheidstandpunt doet vermoeden. Veel mensen keuren de aanslagen op de Verenigde Staten weliswaar af, maar vinden wel dat vooral president Bush de acties over zijn land heeft afgeroepen door zijn arrogante en isolationistische opstelling op het wereldtoneel.

Er heerst een zeker leedvermaak dat het machtige Amerika nu zelf ondervindt wat het is om bedreigd en aangevallen te worden. Vooral na een incident met een Amerikaans spionagevliegtuig een half jaar geleden, waarbij de piloot van een Chinees gevechtsvliegtuig om het leven kwam, is de stemming in China er beslist anti-Amerikaanser op geworden.

In de provincie Gansu in het noordwesten van China, waar veel moslims wonen, ging de eigenaar van een restaurant onlangs nog een stapje verder in zijn poging om te profiteren van de naamsbekendheid van Bin Laden. Hij voorzag zijn restaurant van de nieuwe naam `Bin Laden's Rundernoedels'. Na protesten van buurtbewoners moest het restaurant zijn deuren sluiten.