Ajax-fans rebelleren in en om Arena

De Amsterdamse politie heeft gisteren na afloop van de wedstrijd Ajax-NAC ongeveer zeventig Ajax-aanhangers aangehouden. Zij worden allemaal verdacht van openlijke geweldpleging. De supporters weigerden na de wedstrijd het gebied rond de Arena te verlaten. De mobiele eenheid verrichtte daarop een aantal charges.

Rond het stadion werden vernielingen aangericht. Ramen sneuvelden en containers werden in brand gestoken. De NAC-supporters en -spelers moesten in de Arena wachten voor zij naar huis konden. De NAC-spelers kwamen na de douche terug op het veld om hun supporters te bedanken. Pas tegen zes uur konden zij vertrekken.

Tijdens de wedstrijd was het al onrustig in het stadion. De harde kern van Ajax-fans had het voorzien op juichende NAC-supporters toen de club uit Breda de thuisploeg op achterstand zette. De mobiele eenheid wist tussenbeide te komen, maar kon niet voorkomen dat in het stadion vernielingen werden aangericht. Volgens de politie bleef van de verschillende eetgelegenheden weinig heel. Drie mensen werden gearresteerd, maar de politie verwacht dat dit aantal na onderzoek zal oplopen.

De politie is slecht te spreken over de indeling van supporters in de Arena. ,,De supporters van de gastploeg zitten veel te dicht bij de Ajax-aanhang. Wij hebben de grootst mogelijke moeite om de groepen uit elkaar te houden'', aldus de politiewoordvoerster. De politie zal dit vandaag bespreken het overleg tussen gemeente, politie en justitie. Dit seizoen kwam het na een nederlaag van Ajax al verschillende keren tot ongeregeldheden.