WRR-rapport

Professor Meurs van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) meent in haar ingezonden brief van 14 november, dat ik het onder haar leiding vervaardigde WRR-rapport onrecht heb gedaan in mijn column van 2 november (`Hele smalle marges').

Bovendien memoreert zij dat ik korte tijd betrokken ben geweest bij de voorbereiding van dat rapport. Wat dat laatste betreft: de WRR heeft niet eenmaal gebruik gemaakt van mijn ideeën of publicaties in Nederland als immigratiesamenleving. Dat is natuurlijk prima, maar gegeven dat feit leek het mij niet ongepast dat ik een oordeel zou vellen over het eindproduct. Wat het eerste betreft: ik sprak in mijn column vooral mijn verbazing uit over het laaiend enthousiaste commentaar van NRC Handelsblad op het WRR-rapport. Gezien de weinig opzienbarende inhoud leek mij dat enthousiasme sterk overdreven.

Meurs heeft gelijk als zij stelt dat je als raad ook kunt concluderen dat de meeste interessante ideeën inzake de multiculturele samenleving onwerkbaar of onwenselijk zijn. Je kunt je evenwel met enig recht afvragen of het dan nog wijs is een rapport uit te brengen. Als je niets bijzonders te melden hebt kun je toch ook je mond houden?

    • Margo Trappenburg