Wonderbra

Onervaren beleggers zien de beurs nog steeds als een wonderbra. Je koopt effecten en hup je cup A verandert in een C, of liefst meer. Daar voel je je dan prettig mee, maar de kille waarheid komt een keer te voorschijn. Daar sta je dan met je muggenbultjes. Teleurgesteld? Vastbesloten om er de volgende keer meer uit te halen dan er eigenlijk in zit? Geen verstandig voornemen. Een belegger kan beter uitgaan van het gezegde wie het kleine niet spaart, is het grote niet waard.

Die kleine-stappen-strategie blijkt in de praktijk te werken, volgens de Amerikaanse financiële planner Ric Edelman (www.ricedelman.com), auteur van bestseller Ordinary people, extraordinary wealth (ISBN 0-06-273686-8), en bekend van The Oprah Winfrey Show (www.oprah.com). En wanneer Oprah je uitnodigt, zit je in de VS gebeiteld. Waarom nodigt ZIJ nooit eens een leuke Nederlandse man uit om over geldzaken te praten? Oprah!

Edelman ging op zoek naar de geheimen van vijfduizend doodgewone mensen die nu buitengewoon rijk zijn. Daar kwamen acht tips uit. De derde gaat over het investeren van kleine bedragen van jongs af aan en zo vaak als je kan. Zelfs een rijksdaalder per dag kan veel opleveren. Mits, volgens tip acht, geïnvesteerd in Amerikaanse of internationale aandelen en niet verspreid over obligatiefondsen en andere financiële waarden. Zijn klanten springen zelden van de ene naar de andere investering en vergelijken hun rendementen niet met beursindices of andere gemiddelden. Ze gaan uit van het rendement dat ze nodig hebben om hun wensen te vervullen en laten zich niet opjutten of afleiden door de financiële media.

Ric Edelman en de financieel columniste Michelle Singletary (ook in Oprah) zijn genoeg vrekkig om aan te geven hoe je aan kleine investeringsbedragen bijeensprokkelt. Enkele voorbeelden. Eet niet buiten de deur. Koop de huismerken van je supermarkt en geen merkartikelen. Neem het goedkoopste abonnement op de kabel. Of nog beter: zeg je kabelabonnement op. Drink water uit de kraan en niet uit flesjes. Neem een mobiele kaarttelefoon en gebruik die alleen in noodgevallen. Stop met roken. Neem brood mee voor de lunch. Zet de verwarming lager. Wanneer je bewust je uitgaven terugschroeft, bespaar je honderden guldens per maand, volgens die twee. Zit iets in. Maar daarna?

Hoe blijf je als eenvoudig Nederlander overeind in deze wiebelige tijden? Jaren achtereen zie je de mooiste beursrondingen door die push-up-beha en hoor je allerlei verleidelijke praatjes. Nu hangt de boel er troosteloos bij. Wat nu? Handen af van de beurs? Nee! Laat je niet afleiden door de waan van de dag.

De beurs beweegt al minstens tweehonderd jaar op en neer, gevoed door hoop en vrees. Het zal nooit zo worden dat de aandelenkoersen met tien procent per jaar stijgen vanaf het moment dat je koopt. De koersen zullen stijgen, op termijn zeker, maar met vallen en opstaan, horten en stoten.

Is het nu tijd om in te stappen, vragen lezers, die een gokje willen wagen. Die vraag wordt ook al zo'n tweehonderd jaar gesteld. De tijd zal het leren, luidt het antwoord van iemand die eigenlijk niet wil antwoorden. Maar dan ben je natuurlijk te laat. Als je wilt verdienen met aandelen, moet je risico nemen en gewoon beginnen. Beleggen met oogkleppen en watjes in je oren. Met die kleine gesprokkelde bedragen.

De eenvoudigste en goedkoopste manier is maandelijks een vast bedrag (zeg 100 euro) te stoppen in het wereldwijde aandelenfonds van je eigen bank. Een strategie die regelmatig in deze column opduikt en die profiteert van lagere koersen, omdat je dan meer participaties voor dat vaste bedrag koopt. Saai? Ja, maar degelijk. Wie voor een dubbeltje is geboren, wordt langs deze weg ooit een kwartje, zegt Ric Edelman. Een cup A dikt dan ongemerkt aan tot een C, als je maar geduld hebt. Geduld is een bitter kruid, maar draagt goede vrucht.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt vragen van lezers op www.nrc.nl/geld.

    • Adriaan Hiele