Wereldbank en IMF willen hulp opvoeren

De terugval van de wereldwijde economische groei en de aanslagen in New York en Washington noodzaken rijke landen tot een extra financiële inspanning om de armoede in de Derde Wereld te bestrijden.

Dit pleidooi van de Wereldbank circuleerde gisteren in de Canadese stad Ottawa aan de vooravond van de jaarvergaderingen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de Wereldbank en G20, een groep van grote industrielanden en andere economische grootmachten als China en India. Zij buigen zich over de mondiale economische en financiële situatie.

De Britse minister van financiën Gordon Brown zei dat hij een voorstel zal doen voor een extra jaarlijkse injectie van 50 miljard dollar (125 miljard gulden) aan ontwikkelingshulp. De Canadese minister van financiën Paul Martin zei gisteren tijdens een persconferentie dat ,,arme landen onevenredig zwaar getroffen zijn''.

De instituten zullen zich dit weekeinde met name buigen over de verslechterde vooruitzichten voor de wereldeconomie en over internationale maatregelen om witwassen van zwart geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Het IMF liet donderdag al weten zijn prognoses voor de economische groei verder te hebben verlaagd. De Amerikaanse economie zal volgens het IMF volgend jaar slechts met 0,7 procent groeien, de wereldeconomie met 2,4 procent.

Chef-econoom Ken Rogoff van het IMF zei in een toelichting bij de verlaagde prognoses dat hij verwacht dat de terugval minder erg zal zijn dan de recessie van begin jaren tachtig en negentig. Nieuwe Amerikaanse cijfers toonden gisteren echter dat de industriële productie voor de dertiende achtereenvolgende maand is gedaald. Sinds de depressie van de jaren dertig deed zich niet zo'n langdurige daling voor. De Amerikaanse industrie draait nu op nog maar 74,8 procent van zijn productiecapaciteit.

Dit weekeinde wordt ook een besluit verwacht over nieuwe financiële steun aan Turkije. Dat heeft al tweemaal hulp gekregen sinds het eind vorig jaar in betalingsproblemen kwam. Ditmaal vraagt het 13 miljard dollar (ruim 32 miljard gulden). Verwacht wordt dat het IMF voor een groot deel tegemoet zal komen aan het Turkse verzoek.

Turkije zegt de steun nodig te hebben om zijn financiering voor volgend jaar rond te krijgen. De economie van Turkije, dat lid is van de Navo en een logistieke rol speelt bij de acties in Afghanistan, zal dit jaar naar verwachting met 8,5 procent krimpen. Turkije maakte gisteren een plan bekend om in de overheidsuitgaven te snoeien en de bureaucratie te verminderen.

IMF en Wereldbank zouden hun jaarvergadering eind september in Washington houden, maar zagen daar na de terreuraanslagen om veiligheidsredenen van af. De G20, onder Canadees voorzitterschap, plande zijn vergadering aanvankelijk in India, maar verplaatste de locatie na de aanvang van de militaire acties in Afghanistan.

    • Maarten Schinkel