Wel Windows, geen Windows

`Waarom heeft bijna alles wat je schrijft betrekking op Windows? Mac/Linuxgebruikers hebben er niets aan.'' Dergelijke reacties krijg ik vaak. Het antwoord is eenvoudig, en juist voor gebruikers van alternatieve systemen die immers slimmer zijn dan `the rest of us' makkelijk te bedenken. Een procent of negentig van de computers op deze wereld werkt met Windows. Dan heb je een doelgroep als scribent. Een stukje over zaken die de Mac betreffen zou voor vijf procent van de lezers interessant kunnen zijn. Het is niet verstandig bij het schrijven van een artikel om te beginnen 95% van je potentiële lezers weg te gooien.

Daar komt bij dat het níet gebruiken van Windows bijna altijd een bewuste keus is. Zeker wie Linux op zijn computer zet, weet relatief veel van zijn machine. Sommige briefschrijvers verdenk ik er van dat geen behoefte hebben aan informatie, maar graag lezen wat ze toch al weten van hun favoriete systeem.

Hoewel er waarschijnlijk meer Macfans zijn dan Linuxadepten, is het doelgroeptechnisch handiger om over Linux te schrijven. Al die Windowsgebruikers hebben namelijk een pc, en daarop kan Linux draaien. Elke klant van Microsoft kan overstappen op dit alternatief. Je kunt zelfs via een zogeheten dual boot deze twee systemen gebruiken op één pc. Een overstap naar de Mac is moeilijker, omdat je een andere computer nodig hebt.

Hoe zit het tegenwoordig met de uitwisselbaarheid van bestanden? Altijd slechter dan aanhangers van een systeem je willen doen geloven. De tragiek is dat alternatieve systemen zich moeten aanpassen. Microsoft zal er niet voor zorgen dat Windows diskettes kan formatteren volgens het Mac-systeem. De Mac kan al jaren Dos/Windows diskettes maken, lezen en beschrijven, maar dat wil niet zeggen dat wat er op zo'n schijf staat ook intact op het beeldscherm verschijnt. In het recente verleden heb ik gedonder gehad met volkomen gestandaardiseerde bestandsvormen als .txt (platte tekst), .jpg (plaatjes) en .htm (webpagina's).

Standaardsoftware als Office en Internet Explorer is beschikbaar voor de Mac, maar daar staat tegenover dat nieuwe versies later voor de Mac verschijnen dan voor Windows. Ook Word-bestanden uit een Macintosh hebben mij problemen bezorgd. Een jaar of twee geleden nog kreeg ik van Linuxgebruikers Word-bestanden retour, omdat ze er niets mee konden. Inmiddels kan het gratis programma StarOffice voor Linux ook Office-bestanden maken en openen. Voor beide systemen bestaat software om Windows te simuleren, maar dat werkt langzaam (omdat het ene systeem moet `uitrekenen' wat het andere zou doen) en gebrekkig (omdat de simulatie van de meest recente Windowsversie vaak nog gemaakt moet worden).

De gebruikers van kleine systemen zijn praktisch immuun voor virussen. Virusmakers zijn uit op publiciteit en op het aanrichten van schade, en net als schrijvers van krantenartikelen kiezen ze dus voor het meestgebruikte systeem. Een virus dat een Windows-pc infecteert, werkt normaal gesproken niet onder een ander besturingssysteem, met uitzondering van sommige macrovirussen, die Office-documenten infecteren. Het feit dat er een Office-versie is voor de Macintosh is in dit opzicht dus een nadeel. Virussen voor Linux zijn een zeldzaamheid.

Dat brengt me op een speciale reden om veel over de pc en over Windows-specifieke zaken te schrijven: het feit dat dit besturingssysteem traditioneel problematischer is dan de andere. Behalve het gebrek aan stabiliteit, dat met de komst van Windows XP goeddeels is verholpen, is er de gebrekkige beveiliging. Het laatste stukje daarover is nog niet geschreven. Windows is wat dat betreft een goudmijn voor de journalist.

Gelukkig vissen de liefhebbers van alternatieve systemen in de krant lang niet altijd achter het net, want wat collega René Raaijmakers schrijft over ontwikkelingen rond processors, raakt de Linux-gemeenschap evengoed als die rond Windows. Materie over internet is voor alle computeraars van belang, want internet is voor alle computers hetzelfde.

Nog iemand tekortgedaan? Ah, het alternatieve besturingssysteem BeOS, versie 5 alweer. Gratis voor persoonlijk gebruik op de pc, te installeren en te starten vanuit Windows en toch een echt apart besturingssysteem. Technisch superieur. Leuk om te proberen, 40 MB dus wel twee uur downloaden: www.be.com.

beet@nrc.nl