Vrouwelijke arbitrage?

Sjoukje de Jong debuteerde afgelopen week als eerste vrouwelijke grensrechter in het betaalde voetbal bij de wedstrijd Go Ahead Eagles-VVV. Een goede ontwikkeling?

Dick Schneider, technisch directeur Go Ahead Eagles in Voetbal International: ,,Voetbal is een mannensport. Vrouwen moeten de leiding hebben in een vrouwensport. Vrouwen hebben het al voor het zeggen in het huishouden, moet dat dan ook nog op het voetbalveld? Ik zal nu wel allerlei actiegroeperingen over me heen krijgen, maar zo denk ik erover.''

Sjoukje de Jong: ,,We leven in de 21ste eeuw, mannen en vrouwen moeten toch evenveel rechten hebben? Of ik opkijk van de opmerkingen van de heer Schneider? Eigenlijk wel. Het is onzin te beweren dat alleen mannen de leiding mogen hebben in het voetbal. Verder stoor ik me er niet aan.''

John Blankenstein, hoofd scheids-

rechterszaken KNVB: ,,Voetbal is een sport die door mannen en vrouwen wordt beoefend, dan is het niet vreemd dat er ook vrouwelijke arbiters bestaan. Als vrouwen goed genoeg zijn, zijn ze er klaar voor om als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter te fungeren. In het amateurvoetbal lopen er al zo'n honderd vrouwelijke arbiters rond. Sjoukje de Jong loopt stage tot en met de winterstop en wordt intensief begeleid door een mentor. Dat is ook nodig, gezien alle aandacht van de media. Van het voetbalpubliek verwacht ik geen afkeurende geluiden, al is alle begin moeilijk. Ik denk dat meerdere vrouwen De Jongs voorbeeld willen volgen. Of vrouwelijke scheidsrechters extra kwaliteiten hebben? Ze zijn in ieder geval sensitiever, ze kunnen bepaalde emoties goed begrijpen.''

Ciska Dresselhuys, hoofdredactrice van het feministische blad Opzij:,,Ik kijk niet zo op van dat voetbalnieuws. Ik zou het veel interessanter vinden als er eindelijk eens wat meer vrouwelijke hoogleraren komen in dit land. Toch is elke bres die wordt geslagen in een mannenbolwerk meegenomen. Maar dan zie ik liever een vrouw die Ajax-Feyenoord fluit dan een vrouw die vlagt bij een wedstrijd uit de eerste divisie. Daar zou Aletta Jacobs niet van wakker hebben gelegen. Ik wens Sjoukje de Jong veel sterkte. Overal waar je als eerste vrouw binnenkomt, heb je het moeilijk. Wat ik van de opmerkingen van Schneider vind? Die man leeft waarschijnlijk nog in de Middeleeuwen.''

Jan Heintze, voetballer PSV: ,,Het is voor de voetballerij en alle vrouwen een positieve ontwikkeling dat er een vrouwelijke grensrechter actief is in de competitie. Ik zou er in ieder geval geen probleem mee hebben als een vrouw me een terechte gele kaart geeft. Ambitieuze vrouwen die als arbiter het betaalde voetbal inwillen, kunnen zich nu optrekken aan Sjoukje de Jong. Of vrouwen de druk van spelers, publiek en pers aankunnen? Daar ga ik vanuit. De beste is de baas, of het nu een man of vrouw is.''

Frans Derks, oud-arbiter en voorzitter Dordrecht'90: ,,Kwaliteit gaat voor sekse. Als een vrouw beter fluit dan een man moet zij een wedstrijd leiden, als ze beter vlagt moet zij langs de zijlijn staan. In het Nederlandse bedrijfsleven en bij de overheid werken toch ook vrouwen? En neem zo'n traditioneel mannenbolwerk als de politie: daar kijkt men toch ook niet meer op van een vrouw? De voetballerij is dus ook een keer aan de beurt. Of vrouwelijke arbiters het geweld op en rond het veld kunnen beteugelen? Dat zou kunnen, misschien wordt er minder geschreeuwd tegen vrouwen. Aan de andere kant moeten ambitieuze vrouwelijke scheidsrechters wel bestand zijn tegen een hoop vuiligheid, anders moeten ze niet gaan fluiten of vlaggen. Toch zal het niet lang meer duren voordat een vrouw een eredivisiewedstrijd fluit.''