Verbod op los mobieltje al volgend voorjaar

Mobiel bellen in auto, op motor of brommer wordt vanaf maart volgend jaar verboden, tenzij de bestuurder een zogenoemde handsfree installatie heeft. Ook bestuurders van een invalidenvoertuig mogen daarna niet langer `handmatig' telefoneren. Alleen fietsers of voetgangers kunnen dan nog een los mobieltje gebruiken. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Minister Netelenbos (Verkeer) zei onlangs in de Tweede Kamer nog dat een dergelijk verbod niet voor 2003 van kracht zou worden. Nu is besloten om het verbod te regelen via een algemene maatregel van bestuur, wat doorgaans sneller gaat dan het afhandelen van een wetsontwerp. Volgens cijfers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat veroorzaakt mobiel telefoneren in het verkeer jaarlijks 30 doden en 133 gewonden.