Top Sabena verdacht

De Belgische justitie heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke pogingen van bestuurders om bij de failliete luchtvaartmaatschappij Sabena delen van de boekhouding te verduisteren. Ook wordt onderzocht of vlak voor het faillissement activa zijn weggesluisd, mogelijk naar de inmiddels ook failliete partner Swissair.

Een justitiewoordvoerder bevestigde gisteren het onderzoek. ,,Indien de feiten worden bewezen is er sprake van een frauduleus faillissement'', zei hij voor de Vlaamse televisie.

Volgens de woordvoerder zijn nog geen verdachten gehoord, maar worden eerst inbeslaggenomen dossiers van Sabena bestudeerd.

Justitie liet op de dag van het faillissement al een bestelwagen in beslag nemen, die bij het Sabenakantoor werd volgeladen met documenten. Een Belgische tv-ploeg kon de actie bij toeval filmen. Het ging daarbij vooral om dossiers over transacties met banken.

Het nieuwe onderzoek komt bovenop een al eerder gestart onderzoek naar mogelijke malversaties en wanbeheer door het management van Sabena. Om dat onderzoek was gevraagd door enkele Sabenawerknemers. De aandacht van de onderzoeksrechter gaat daarbij uit naar de lease in 1997 door Sabena van 34 Airbus-toestellen voor relatief hoge tarieven via de leasedochter van Swissair, die als als minderheidsaandeelhouder de feitelijke macht had bij Sabena.

Sabenawerknemers beschuldigen het managemant al langer van het aannemen van steekpenningen. Eerder deze week besloot het Belgische parlement tot een parlementaire enquête, waarbij ook naar het toezicht van de Belgische overheid als meerderheidsaandeelhouder wordt gekeken.