Opinie

    • Youp van ’t Hek

Taliban!

De Taliban is op de vlucht! Wie? De Taliban! Dus niet de Talibaan, maar de Taliban. Deze krant schrijft als enige Talibaan in plaats van Taliban, maar met die onzin gaan we vanaf nu stoppen. In elk geval in deze rubriek. Kindvall is ondanks Herman Kuiphof ook nooit Tsjindvall geworden.

De Taliban is dus op de vlucht. Sinds wanneer? Sinds ze weten dat Nederland mee gaat vechten. Osama zag een fotootje van Frank de Grave en heeft zijn tulbanden opdracht gegeven om zich onmiddellijk terug te trekken. Hij is niet gauw bang, maar toen hij Frank zag werd hij gek van angst en snikte hij De Grave om genade.

Ondertussen ligt Kaboel helemaal plat. De gezamenlijke Nederlandse aannemers hebben bij de Afghaanse overheid al een aantal offertes ingediend voor de wederopbouw van de stad. Eén offerte? Nee, natuurlijk niet. Ze hebben allemaal ingeschreven. Vooral de firma Omkoop Tjuchem denkt goede zaken te kunnen doen. Was er iemand verbaasd over de schaduwboekhouding, die de heer Bos in Zembla liet zien? Ik niet. Het viel me eerlijk gezegd nog mee. Ik had al die tweedehands Mercedesrijders, zoals mijn vader iedere aannemer steevast noemde, voor een hoger bedrag ingeschat. Moest wel erg lachen om de reactie van minister Jorritsma. Zij is de vrouw van een aannemer en ze wist dit niet. Ze gaat meteen een onderzoek instellen. Dan heeft ze toch echt wel een heel slecht huwelijk. Afgelopen zondag vroeg ze nog aan haar man waarom hij met dit mooie weer de open haard aanmaakte? Hij had zin in een fikkie.

,,Maar je verbrandt alleen maar papier?''

,,Ik ben al klaar'', lachte hij en ging even een paar vriendjes bellen om ze te feliciteren met de goede afloop van het Schipholtunnelgeintje. Fraude tachtig miljoen, vijftig miljoen terugbetaald, drie miljoen boete en dus zevenentwintig miljoen over! Tel uit je woekerwinst. Daar kan zelfs Rob Cohen nog een puntje aan zuigen. Rob stuurde namens de financieel compleet afgevulde voetballers van het Nederlands elftal een rekening van 125.000 gulden naar de stichting `Spieren voor Spieren' omdat de spelers meededen aan een fondsenwerfactie. Ik vind dat logisch. Die jongens missen een hoop inkomsten omdat ze uitgeschakeld zijn voor de komende WK en dan moet je het op een andere manier bij elkaar schrapen. Het is heel handig om daar die spierstakkerds in die wagentjes voor te gebruiken. Ik heb Rob inmiddels gebeld en hij is per ingang van maandag a.s. mijn nieuwe manager. Elke gehandicapte kan voor tweehonderd gulden met mij op de foto. Voorwaarde is wel dat ze niet kwijlen in verband met stomerijkosten en we willen geen spastici. Die zitten niet stil en dan duurt het nemen van een foto te lang. Rob weet als geen ander: tijd is geld.

Terug naar de bouwfraude van Omkoop Tjuchem en consorten. De politie was al sinds 1999 op de hoogte van de zaak, maar had helaas geen tijd gehad om er iets aan te doen. Waarom niet? Ik denk dat de agenten stonden te housen in een Zaanse fabriekshal. Op televisie beklaagde burgemeester Vreeman zich over al het wapentuig dat de politie wekelijks in beslag nam bij de sterk seksueel getinte party's. De agenten namen hun knuppel waarschijnlijk mee als seksueel hulpmiddel. De politie fouilleert de politie. Heerlijk land. Als je aangifte wil doen omdat je kinderen na een bezoekje aan de disco in coma op de intensive care liggen, dan zegt de brigadier: ,,Nu even niet. Ik ben zelf nog helemaal stoned van mijn wekelijkse xtc-kuurtje in de danshal. Kom morgen maar terug als ze dood zijn! Dat scheelt ook nog een proces-verbaal.''

Volgens Máxima houden de Nederlanders van de natuur! Welke natuur? Alles is volgebouwd door Omkoop Tjuchem en zijn Jorritsmaatjes. Die Máxima is stekeblind. Blij dat Trix nog even blijft.

Leukste bericht? Het Nederlandse Leger kan een tiental Amsterdamse ontspoorde jongeren, die als experiment in de Bussumse Kolonel Palmkazerne waren ondergebracht, niet aan en hebben de jongens naar huis gestuurd. Hoeveel jongeren? Tien! Wie kon die schoffies niet aan? Het Nederlandse leger! Hetzelfde leger waarvoor de Taliban op de vlucht sloeg. Of is het toch Talibaan?

    • Youp van ’t Hek