Stam bij Lazio betrapt op nandrolon

Na Frank de Boer en Edgar Davids is Jaap Stam bij een dopingcontrole betrapt op nandrolon. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft dat gisteren bekendgemaakt. De voetballer zegt van niets te weten.

De 29-jarige verdediger van Lazio Roma is positief bevonden na afloop van de wedstrijd tegen Atalanta Bergamo, op zaterdag 13 oktober. Stam is met onmiddellijke ingang (voorlopig) geschorst. Dat heeft te maken met nieuwe regels, die aan het begin van dit seizoen zijn ingevoerd. Op basis van een enkele test geldt een speler als schuldig. Alleen op verzoek van de vermeende zondaar wordt een contra-expertise uitgevoerd.

Vooralsnog heeft het CONI geen details bekendgemaakt. Stams zaakwaarnemers Ton van Dalen en Henk van Ginkel waren gisteren kort nadat het nieuws in Italië bekend werd nog niet officieel op de hoogte gesteld. Van Ginkel: ,,Stam heeft van de club evenmin iets gehoord. Ik kan nu niet zeggen wat voor actie we gaan ondernemen.''

Stam reageerde onthutst. ,,Ik weet werkelijk van niets'', aldus de speler. ,,Er is ook niets gebeurd waardoor ik zou kunnen denken dat er iets speelt. Met mijn hand op het hart.''

Saillant is dat dit jaar een andere speler van Lazio Roma ook positief werd getest op nandrolon. Dat was de Portugees Fernando Couto.

Sergio Cragnotti, de voorzitter van Lazio Roma, reageerde verbitterd op het nieuws. Hij verklaarde meteen een contra-expertise te willen aanvragen. Cragnotti: ,,Het vreemde zaak is dat wij zelf vier dagen na de wedstrijd tegen Atalanta dopingcontroles hebben gehouden, waarbij alle spelers negatief bleken.''

,,Heel jammer'', zei KNVB-directeur Henk Kesler in een reactie. ,,Maar voor ons valt er op dit moment weinig over te zeggen. Na de affaires met De Boer en Davids hebben we intern een groot onderzoek laten uitvoeren. Alle voedingssupplementen die wij verstrekken zijn in orde bevonden.''

Het persbureau Reuters refereert aan het onlangs verschenen boek `Head tot Head' van Stam, waarin hij verklaart dezelfde voedingssupplementen te gebruiken als Frank de Boer en Davids. Die spelers schreven de oorzaak van de positieve dopingteste mogelijk toe aan die `vervuilde' middelen. Stam schrijft dat gebruik werd gestimuleerd door de teamarts van zijn vorige club Manchester United.

Stam meldt in zijn boek er van overtuigd te zijn, dat de voedingssupplementen die hij verstrekt kreeg bij het Nederlands elftal geen verboden stoffen bevatten. Stam in zijn boek ,,Ik heb die vitaminepillen laten keuren door de arts bij Manchester United. Hij had geen bezwaar tegen gebruik. Ik ken De Boer en Davids vijf jaar en ben bereid voor de rechter te verklaren dat zij onschuldig zijn.''