Spotters in Griekse cel vast

Twee Nederlandse vliegtuigspotters, die al meer dan een week vastzitten in Griekenland, zijn gisteren overgebracht van een politiecel naar de gevangenis. De mannen werden vorige week donderdag aangehouden in Kalamata, in het zuiden van het Griekse schiereiland Peloponnesos.

De twee maakten deel uit van een Britse groep vliegtuigspotters die een georganiseerde reis in Griekenland maakte om op diverse vliegvelden foto's te maken. De hele groep, waarvan elf Engelsen deel uitmaken, zit nu vast op verdenking van spionage.

De groep had de spotterreis geboekt bij de Britse organisatie Touchdown Tours. Dit bedrijf voert regelmatig dit soort reizen uit. Speciaal voor deze gelegenheid was er toestemming verkregen van de Griekse luchtmacht, zegt G. Dirksen, de vader van een van de opgepakte jongens. Volgens hem bestaat de groep uit ,,onschuldige hobbyïsten''. Britse diplomaten in Athene hebben gezegd dat er wel toestemming was gegeven, maar dat fotograferen uitdrukkelijk verboden was. De groep ontkent dat er foto's zijn genomen. Zij zeggen dat ze slechts verrekijkers hebben gebruikt.

De veertien reizigers zijn een week lang in een politiecel vastgehouden. Volgens de Griekse wet moeten ze daarna naar een gevangenis. Daardoor zijn ze telefonisch niet meer bereikbaar voor hun familie. Eerder was er sprake van dat de groep op borgtocht zou worden vrijgelaten. Maar een Griekse onderzoeksrechter heeft een commissie opdracht gegeven de zaak uit te zoeken.

Diplomaten hopen dat er maandag meer schot in de zaak komt. De Nederlandse kanselier in Athene heeft de familie van de twee jongens, die 27 en 28 jaar oud zijn, toegezegd dat hij vandaag zal proberen met hen in contact te komen. De diplomatieke contacten over de kwestie worden in eerste instantie gelegd bij de Britten.

Griekenland, EU- en NAVO-lid, staat bekend als een land waar vliegtuigspotters snel moeilijkheden krijgen. Eerder dit jaar kregen Nederlanders voorwaardelijke celstraffen omdat ze zonder toestemming foto's op een vliegveld hadden gemaakt.