Speciaal fonds voor dopingslachtoffers DDR

Een Duitse parlementaire commissie is gisterenovereengekomen een fonds van 4,5 miljoen gulden in te stellen voor de slachtoffers van het voormalige Oost-Duitse dopingsysteem in de sport.

,,Dit is de eerste financiële bijdrage aan de oplossing van een probleem waaraan de vorige regering totaal voorbij ging'', zei woordvoerster Dagmar Freitag namens de sociaal-democraten (SDP).

Haar tegenhanger Klaus Riegert van de christen-democraten (CDU) zei te verwachten dat nu ook de Duitse sportfederatie (DSB) en het Duits olympisch comité (NOK) met geld over de brug zullen komen. Hij vindt dat de farmaceutische industrie, de leverancier van de dopingmiddelen, eveneens zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Duizenden sporters, met name zwemmers en atleten, kregen in de jaren zeventig in de DDR systematisch prestatiebevorderende middelen toegediend om ter meerdere eer en glorie van de staat medailles te winnen. De doping leverde veel sporters ernstige gezondheidsproblemen op.

Na de val van de Muur in 1989 is een aantal vooraanstaande sportofficials hiervoor veroordeeld.