Selectie Televisie & radio

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met ir. Tob Swelheim, bestuursvoorzitter van energieleverancier NUON die gedreven wordt door uitbreidingsdrift in zowel Europa als Amerika. In het interview ook aandacht voor de financiële perikelen rondom Vitesse en de verstoorde verhouding met oud-Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. Ned.3, 12.10-13.03u.

Netwerk. Onder meer een portret van Saoedi-Arabië dat door fundamentalisten en aanhangers van het Westen wordt verscheurd. Koning Fahd wordt kunstmatig in leven gehouden omdat zijn opvolging nog niet is geregeld. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRES

Hartstocht & Heimwee in Rotterdam. Bekende en onbekende helden uit de geschiedenis van Rotterdam. We volgen de sporen van nieuwkomers: een Poolse immigrant, een Zeeuws en een joods gezin. De nadruk van de film ligt op de tijd vóór het bombardement in de Tweede Wereldoorlog, dat een gat in de stad sloeg. Afl.: Modder en strijd. Ned.1, 17.28-18.18u.

Correspondent. Er zijn zo'n 250 miljoen kinderen ter wereld werkzaam en boycots door consumenten en andere campagnes hebben tot nu toe weinig effect gehad. In India eisen de werkende kinderen nu het recht op onderwijs. Afl.: Whose life is it anyway? BBC2, 20.15-21.00u.

Egypt's golden empire. Slot van een serie over de Egyptische historie. Ramses de Grote was leider van het grootste rijk op aarde. Uit documenten van z'n onderdanen wordt duidelijk waarom de mensen die zich met de onsterfelijkheid van de farao moesten bezighouden uiteindelijk de tombes verwoestten die ter bescherming dienden. BBC2, 21.00-21.50u.

Horror in the East. Hoe komt het dat de krijgsgevangenen in WO II zo slecht door de Japanners werden behandeld, terwijl de behandeling in de voorafgaande oorlog heel behoorlijk was. BBC2,22.00-23.40u.

Dokwerk: De man die zich opblies. Reconstructie van de zelfmoord van Bohumil Sole. De man die op 25 mei 1997 in het kuuroord Jesenik een einde aan zijn leven maakte door zichzelf op te blazen. Sole werd tijdens het communistisch bewind in Tsjecho-Slowakije naar voren geschoven als het brein achter Semtex, het beruchte explosief. Ned.3, 20.55-21.45u.

PRAATPROGRAMMA

Copyright mens. PvdA-partijleider Ad Melkert wordt ondervraagd ovoer zijn drijfveren, persoonlijke keuzes, geloof of ongeloof. Ned.1, 16.22-17.02u.

HH zondag. Schrijfster Judith Koelemeijer praat met haar familie over haar debuutroman Het zwijgen van Maria Zachea en Tim van den Hoff over de documentaire Startup.com. Die documentaire belicht de opkomst en de ondergang van een internetbedrijf. Ned.3, 17.00-18.00u.

Villa Felderhof. Rik Felderhof ontvangt in zijn aan de Côte d'Azur gehuurde villa musicalster Simone Kleinsma en volkszanger André Hazes. Ned.1, 20.50-21.50u.

Spraakmakers. Acteur en regisseur Jeroen Krabbé vertelt over Hollywood, geld leven en doodgaan. Canvas, 22.00-22.30u.

Gogh's zondag. Gesprek met VVD-voorman Hans Dijkstal. Yorin, 23.45-0.25u.

De liefde. Onder anderen vertelt de nestor van de Nederlandse popjournalistiek Jip Golsteijn over de liefde voor zijn vrouw met wie hij al 34 jaar het leven deelt. Ned.1, 23.58-0.28u.

KUNST & MUZIEK

Dirigentendrieluik: Herbert von Karajan. Tweede deel van een herhaling uit 1999 geeft een portret van de in 1989 overleden Duitse dirigent Herbert von Karajan. De documentaire is gebaseerd op interviews en veelal niet eerder vertoond archiefmateriaal. Ned.3, 13.03-14.30u.

Close-up. Over het geheim achter het succes van J.K. Rowling's boeken over de jonge tovenaar Harry Potter. Tientallen miljoenen boeken worden verslonden door jong en oud. Wie is de schrijfster van deze bestsellers? Ned.1, 18.30-19.30u.

7-dagen - Oorlogskunst. Over de duizenden kunstwerken in de kelders van het Instituut Collectie Nederland in Rijswijk die na de oorlog als geroofde oorlogskunst uit Duitsland terug zijn gekomen. De Nederlandse Staat had de opdracht gekregen om deze werken terug te geven aan de rechtmatige joodse eigenaren, maar na bijna 60 jaar is dit in een aantal gevallen nog steeds niet gebeurd. Ned.3, 22.05-22.38u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de Russische filmer Andrei Tarkovski die in 1986 in ballingschap in Parijs aan kanker overleed. De Franse documentairemaker Chis Marker volgde de grote Russische filmmaker tijdens het maken van diens laatste film, die hij afmaakte op zijn sterfbed. Zijn mystieke thema's werden door de Sovjet-autoriteiten dikwijls als verdacht aangemerkt en leidden ten slotte tot zijn verbanning. Tarkovski regisseerde zeven films. Ned.3, 0.15-1.13u.

FILMS

Jungle boy. (Allan Goldstein, 1996, India/VS). In de Indiase jungle wordt een jongetje opgevoed door wilde dieren. Als hij per toeval de dochter van een ambassadeur tegen het lijf loopt, verandert zijn leven ingrijpend. VRT, 13.30-14.55u.

The prince and the showgirl. (Laurence Olivier, 1957, VS). Laurence Olivier is zowel de regisseur van als hoofdrolspeler in deze sprankelende, romantische komedie. Zijn Britse ingetogenheid vormt een mooi contrast met de onstuimigheid van tegenspeelster Marilyn Monroe. Revuemeisje Elsie (Monroe) wordt verliefd op prins. Tussen alle liefkozingen door wordt ook nog een staatsgreep verijdeld. RTL4, 14.00-16.05u.

. Beshkempir. (Aktan Abdykalykov, 1998, Frankrijk/Kirgizstan). Speelfilmdebuut van de Kirgizische regisseur die ooit begon als art director in een plaatselijke studio in zijn geboorteland. Autobiografisch verhaal over een Kirgizische jongen die via jaloers vriendje verneemd dat hij als baby door zijn ouders werd afgestaan aan een kinderloos echtpaar. Ned.3, 14.30-15.45u.

The Italian job. (Peter Colinson, 1969, Groot-Brittannië). Aardige actiefilm vormde tevens het debuut van de komiek Benny Hill. Kleine crimineel (Michael Caine) en voorname dief (Hill) laten het verkeer in het Italiaanse Turijn vastlopen om de kraak van hun leven te kunnen zetten. SBS6, 14.45-16.55u.

. Morte a Venezia/Death in Venice. (Luchino Visconti, 1971, Italië/Frankrijk). Klassieker, gebaseerd op de novelle Tod in Venedig van Thomas Mann. Dirk Bogarde excelleert als de Duitse componist Aschenbach, die tijdens een bezoek aan Venetië gebiologeerd raakt door een jonge, opmerkelijk feminiene Pool. Bogarde bestempelde Death in Venice – met recht – als het hoogtepunt uit zijn filmcarrière. Arte, 20.45-23.00u.

The replacement killers. (Antoine Fuqua, 1998, VS). Gewelddadige actiefilm van de Aziatiaat Chow Yun-Fat. Huurmoordenaar wil uit het criminele wereldje stappen, maar dreigt vervolgens zelf het doelwit van een aanslag te worden. Ook met de immer bekoorlijke Mira Sorvino (Mighty Aphrodite). V8, 22.00-23.30u.

Nowhere to hide. (Bobby Roth, 1994, VS). Enige pluspunt van een verder slaapverwekkende film is de hoofdpersoon: Rosanna Arquette (Le grand bleu). Zij speelt een net gescheiden vrouw die belaagd wordt door haar ex-man. Ze besluit tegen hem te getuigen, in ruil voor bescherming van de FBI. BBC1, 23.55-1.30u.

. The Set-up (Robert Wise, 1949, Engeland) Nog een sterke boksfilm. Wise, vorige week geëerd met de prestigieuze Lifetime Achievement Award van het American Film Institute, toont een bokser op zijn retour (Robert Ryan) die tegen de zin van zijn vrouw nog een gevecht aanneemt. `When you're a fighter, you gotta fight'. Hij weet niet dat hij moet verliezen. BBC2, 1.45-2.55u.

The Barefoot Contessa. Zie Film-vooraf. Maandag, BBC2, 14.10-16.20u.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor o.a. het congres voor alternatieve dierproeven, acties tegen houtimporteurs in Amsterdam, het gebruik van sluipwespen voor het opsporen van biologische wapens en een cd-rom met 900 paddestoelen. Radio 1, 8.08-10.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Aandacht voor de verkiezingen in Kosovo, de bemoeienissen van het Westen en Amerika met Afghanistan en een gesprek over de betrouwbaarheid van Afghaanse woordvoerders. Ook alternatieve acties rond het huwelijk volgend jaar van Máxima en Alexander. 747AM, 13.02-15.00u.

Radio 1-journaal. PvdA-staatssecretaris voor Cultuur en media Rick van der Ploeg praat over de ambities van de publieke omroep, het internet-debacle bij de PCM-kranten, het Holland Festival en de politieke `succesformule' van het paarse kabinet. Radio 1, 13.30-14.00u.

Uit het Nieuws. Gesprek met oud-doelman van onder meer FC Utrecht en PSV Hans van Breukelendie in totaal 73 keer voor het Nederlands elftal uitkwam. Radio 1, 21.04-22.00u.