Rusland trotseert VS met kernreactor Iran

Rusland is gisteren begonnen met het verschepen van de belangrijkste onderdelen voor een atoomreactor naar Iran. Daarmee trotseert Moskou de woede van de Verenigde Staten en negeert ze de dreiging van sancties.

De VS hebben sterke druk uitgoefend op Rusland om van de levering af te zien, omdat de nucleaire technologie voor de ontwikkeling van kernwapens zou kunnen worden gebruikt. De Amerikanen zien Iran nog steeds als een van de `schurkenstaten' die het internationale terroririsme. De Russen zeggen dat de kernreactor uitsluitend voor civiele doelen is bestemd. Volgens hen is de levering niet in strijd met de internationale regels.

Moskou tekende het contract voor de levering van de kernreactor al in 1995 maar het project ging traag van start, volgens de Russen door ,,technische problemen'', volgens westerse diplomaten door de Amerikaanse druk. In de fabriek van Izhorskiue Zavody in Sint Petersburg is pas de laatste drie jaar met man en macht gewerkt aan de order van meer dan 800 miljoen dollar. Het was verreweg de grootste opdracht voor het bedrijf in tien jaar.

De Iraanse president Khatami kondigde donderdag tijdens een bezoek aan de fabriek aan dat zijn land een tweede reactor besteld zodra de eerste is geleverd. Onderhandelingen daarover beginnen volgende maand. De eerste reactor komt in de stad Busher en kan volgens de planning eind 2003 in gebruik worden genomen.