Rusland blijft eis OPEC weerstaan

Rusland blijft weigeren toe te geven aan de eis van de OPEC om zijn olieproductie drastisch te beperken. Volgens premier Kasjanov laat de Russische regering zich alleen leiden door haar eigen belangen. Die belangen worden mede bepaald door de noodzaak de westerse industrienaties, met wie president Poetin de banden wil aanhalen, niet te schofferen. Afgelopen woensdag en donderdag legde Rusland een `ultimatum' van de OPEC naast zich neer om de Russische olie-export met 300 duizend vaten per dag te verminderen. Rusland wil niet verder gaan dan 30 duizend vaten. De OPEC maakt zijn productieverlaging afhankelijk van de verlaging met 500 duizend vaten per dag door de niet-OPEC-landen, maar die laten zich niet dwingen door het oliekartel. Gisteren daalden de olieprijzen verder tot rond de 17,50 dollar per vat.