Ramadan

Net als 1,2 miljard moslims elders ter wereld gebruikten leden van de familie Tonca uit Apeldoorn gisteren gezamenlijk de maaltijd na de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan. Mannen en oudere vrouwen aan de eettafel, dochters en kleine kinderen aan de salontafel, wachten in stilte op het sein van pater familias Allaattin Tonca. Even na vijven beëindigt Tonca met het eten van een dadel het vasten. ,,Met de zegen van Allah,'' zegt Tonca en begint aan de yoghurtsoep. Zijn vrouw Ayse kijkt voldaan toe. Zij heeft de hele dag in de keuken gestaan om de eerste iftar-maaltijd klaar te maken. Na de soep serveert zij rijst met kikkererwten, gehakt en aardappelen. ,,Vroeger, in Turkije, was er een maand lang een feeststemming,'' zegt Ayse Tonca. ,,Iedereen was vrolijk en aardig. Als kind wachtten wij met opgerolde broodjes in de hand op de oproep van de imam of het kanonschot. Dan namen we onze eerste hap van de dag. Die sfeer is er niet in Nederland.''

Vader en moeder Tonca proberen zo goed mogelijk te leven volgens de zuilen van de islam. Zij bidden vijf keer per dag en geven elke jaar een bepaald bedrag aan de armen. Zes jaar geleden hebben ze het heilige Mekka bezocht. En ze vasten gedurende de `gezelligste' maand van het jaar.

De komende maand mogen moslims van de dageraad tot zonsondergang niet eten, drinken en seksueel actief zijn. Zoals voor veel moslims is ramadan voor de Tonca's behalve een religieuze plicht vooral ook een aanleiding om banden met familie en vrienden te intensiveren. De eerste maaltijd in het ouderlijk huis wordt voortgezet met diners bij kinderen, andere familieleden en vrienden. Atilla, een van de zonen, vast niet. ,,Hij moet dat zelf weten'', zegt Alaattin Tonca. ,,Wel jammer'', zegt zijn vrouw. Ze zullen ramadan op 16 december afsluiten met het suikerfeest.(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)