Museum haalt foto's uit expositie

Het Bijbels Museum in Amsterdam heeft twee foto's van fotograaf Peter Blok verwijderd uit een expositie over het thema `Zie, ik maak alle dingen nieuw'. Op de gewraakte foto's zijn transseksuelen te zien die hun vrouwelijke geslachtsdeel tonen.

Volgens directeur J. Boonstra van het museum werden de foto's door ouders en hun kinderen die het museum in de herfstvakantie bezochten, als schokkend ervaren. De foto's hingen al in een afgezonderd kamertje van het museum. ,,Op grond van de gevoeligheden en het feit dat er in november veel schoolkinderen komen, hebben we besloten de foto's weg te halen'', aldus Boonstra.

In totaal had Blok zes foto's hangen. Die zijn nu allemaal verwijderd omdat volgens de fotograaf de twee bewuste foto's ,,perfect passen bij het thema omdat ze juist de verandering laten zien''. De foto's maken onderdeel uit van een reizende groepsexpositie door Nederland van in totaal achttien fotografen. Daarin gaan de werken van Blok wel mee.

De foto's waren in september genomineerd voor de Kunstprijs Bijbels Museum 2001. De fotograaf was verbaasd over de nominatie. ,,Ik dacht niet dat de jury het zou aandurven'', aldus Blok.