Knutselen met Cindy

Bijna een maand is YorKiddin, het jeugdblok van Yorin, nu op het scherm, maar veel heeft het nog niet toegevoegd aan het televisie-aanbod voor kinderen. De programma's verschillen weinig van wat voor oktober, onder de vlag Telekids, bij RTL4 werd uitgezonden. De rest bestaat uit herhalingen van Amerikaanse jeugdseries en tekenfilms van Cartoon Netwerk.

Dat is jammer. Het was aardig geweest als het commerciële Fox Kids en de publieke jeugdzender Z@ppelin wat serieuze concurrentie hadden gekregen. YorKiddin' ging goed van start met de aanstelling van Cindy Pielstroom, die eerder programma's als Game Quest en het Rad van Fortuin presenteerde. Ze moest de series en cartoons aankondigen met korte items.

Pielstroom, die met haar roze haar, hippe kleren en aanstekelijke enthousiasme genoeg jongere kijkers kan aantrekken, heeft het aan-elkaar-praten goed onder de knie. In een wat karige ruimte knutselt ze er samen met een gast – meestal een soapster of zanger – lustig op los. Zonder moeite verft ze borden of beplakt ze cakes met smarties. Het enige nadeel is dat kijkers die halverwege de ochtend op de zender afstemmen, van Pielstroom niet te horen krijgen wat ze aan het doen is, en belangrijker: wie die gast is met wie ze zo gezellig zit te handenarbeiden.

De programma's die Pielstroom aankondigt zijn aanzienlijk minder interessant. Series als Hercules en cartoons als de PowerPuffGirls - het is best amusant om naar te kijken, maar voegt niets toe aan de toch al overvolle kindertelevisiemarkt. De aardige Australische serie Chuck Finn is weer bij deel 1 begonnen, terwijl de kijker bij RTL al op de ontknoping zat te wachten.

Ook de kijker kan zich, blijkens de laatste cijfers van het Kijk- en Luisteronderzoek, niet erg vinden in wat YorKiddin' brengt. Fox Kids was in het weekeinde tussen zeven en twaalf uur 's ochtends met 28 procent marktleider. Z@ppelin volgde met 20,9 procent, KinderNet trok 16,9 procent van de kijkers tot twaalf jaar en YorKiddin' slechts 2,4 procent. Op schooldagen schommelt het marktaandeel tussen de 3 en 4 procent.

HMG is tevreden. ,,Kijkers weten de zender nog niet altijd te vinden, maar we zien een opwaartse beweging'', zegt een woordvoerder van het moederbedrijf van RTL4, RTL5 en Yorin. De samenwerking met de zender Cartoon Network, die in veel plaatsen achter een decorder komt, en via YorKiddin' een kanaal krijgt om toch tekenfilms uit te kunnen zenden, werpt volgens de woordvoerder ook vruchten af. ,,Plannen om met eigen producties te komen, zijn er niet.''

YorKiddin', Yorin, op weekdagen van 7.00-16.45u, zaterdag, 7.00-16.00u, zondag, 7.00-14.30u.

    • Titia Ketelaar