Kever

De waterminnende woestijnkever (W&O, 3 nov.) was ongetwijfeld de eerste, maar de Engelse onderzoekers die zoet water uit mist willen winnen werden toch vooraf gegaan door een idealistische Belg.

Reeds in 1930 probeerde Achille Knapen in het Franse Trans-en-Provence, in de omgeving van Draguignan, de bewoners van dat dorpje drinkwater te bezorgen door een tien meter hoog half-eivormig bouwwerk te maken. Met een doorsnede van vijftien meter en voorzien van vele openingen, leek het op een soort reuzenduiventil. In het inwendige waren vele glasplaatjes aangebracht waarop de vochtige avondwind zijn waterdruppels diende te laten condenseren.

Het resultaat was positief, maar helaas niet geweldig: per nacht wist hij een theekopje zoet water te verzamelen. Het bouwwerk, `puits aérien' genaamd, is nog steeds te bezoeken even buiten het dorpje Trans.

    • J. Egter van Wissekerke