KaZaA

KaZaA is een van de meest succesvolle alternatieven voor de muziekdienst Napster. Om KaZaA te gebruiken moet eerst de software worden gedownload en geïnstalleerd van www.kazaa.com. Het gebruik wijst zichzelf: men kan zoeken naar video, muziek en andere bestanden, op titel, uitvoerende en dergelijke. Gezocht wordt op de computers van gebruikers, en omdat er steeds andere online zijn is het resultaat telkens anders.

KaZaA bevat `spyware', wat inhoudt dat installeren van de software de gebruiker blootstelt aan het bespioneren van zijn gedrag op internet door de fabrikant.

Downloaden van liedjes duurt met een modem ten minste drie minuten per minuut muziek; soms ook veel langer. Door het succes heeft KaZaA de aandacht getrokken van de muziekindustrie, maar als de dienst verdwijnt staan er zo drie opvolgers klaar. Het uitwisselen van zelfgemaakte liedjes is legaal, maar van tevoren is niet te zien welke nummers vrij van rechten zijn.