Kamervragen na sluiting Wärtsilä

De CDA-fractie gaat volgende week dinsdag in de Tweede Kamer mondelinge vragen stellen over de sluiting van motorenfabriek Wärtsilä in Zwolle. Het Finse moederconcern maakte gisteren bekend dat het de productie van dieselmotoren voor de scheepsbouw wil overhevelen naar Italië. Hierdoor verliezen 700 werknemers in Zwolle hun baan.

Wärtsilä zegt zich genoodzaakt te voelen één van de fabrieken in Nederland, Frankrijk, Finland of Italië te sluiten vanwege een grote overcapaciteit. Vakbonden en ondernemingsraad zijn verbaasd dat voor Zwolle werd gekozen, omdat deze moderne fabriek na miljoeneninvesteringen sinds dit jaar weer winstgevend is.

De CDA-Kamerfractie wil weten of de Italiaanse overheid de vestiging van Wärtsilä in Triëst in strijd met Europese regels heeft bevoordeeld. De fractie reageert op vermoedens van de ondernemingsraad van Wärtsilä in Zwolle. ,,Wärtsilä heeft mogelijk afspraken met de Italiaanse overheid waar ze niet onderuit kunnen komen'', zegt ondernemingsraadvoorzitter D. Koetzier. ,,Over deze mogelijke wurgcontracten moet opheldering komen'', vindt Tweede-Kamerlid Th. Rietkerk (CDA).

Ook is hij benieuwd hoeveel overheidsgeld er de afgelopen jaren geïnvesteerd is in de infrastructuur rond de Zwolse fabriek. De gemeente heeft op verzoek van Wärtsilä de toegangswegen en een haven verbeterd. Volgens wethouder J. Baarsma zijn er geen afspraken gemaakt over de lengte van het verblijf van de fabriek. ,,Het was een kwestie van wederzijds vertrouwen'', aldus Baarsma.

FNV-bestuurder H. Hulshoff meent dat de reorganisatie een reactie is op een tegenvallende beursgang van Wärtsilä.