In de winkelstraat bloeit de economie nog

De Cronjéstraat in Haarlem is als een thermometer voor de consumptie in Nederland. Het gaat er vrijwel overal goed, ondanks de sombere cijfers van het CBS.

De chique elektronicawinkel Ton Kuijlenburg is vol paradoxen. Hoewel de verzameling tv's en geluidsinstallaties de hele straat zou kunnen vullen met geluid, heerst er een stilte die lijkt te passen bij de exclusieve prijzen. En hoewel er even geen klant in de winkel is, is de omzet als nooit tevoren. ,,Het is een hausse, nog steeds. Ons enige probleem is de spullen geleverd te krijgen'', zegt eigenaar Kuijlenburg.

De winkel ligt aan het begin van de Cronjéstraat in Haarlem, dat geldt als een echte winkelstad. De Cronjéstraat is een doorsnee winkelstraat, waarin heel exclusieve winkels te vinden zijn naast de Zeeman en Turkse groentezaken. In de buurten eromheen liggen de besteedbare inkomens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rond het landelijk gemiddelde. De Cronjéstraat lijkt al met al een thermometer van de consumentenbestedingen in Nederland.

Met die bestedingen gaat het niet meer zo goed. Het CBS meldde donderdag dat de economie in het derde kwartaal is gekrompen, de slechtste score in negen jaar. Consumenten geven nog wel wat meer uit dan vorig jaar, maar niet veel meer. Eerder signaleerde het CBS al een daling van het consumentenvertrouwen, dat sinds juni negatief is. Vooral aan duurzame consumentengoederen geven Nederlanders minder geld uit.

Van dat laatste is in de Cronjéstraat niet veel te merken. ,,We gaan na het grote feest terug naar een wat meer normale situatie, maar een teruggang zie ik niet'', zegt eigenaar H. van Niel van witgoedwinkel Expert: ,,Kijk een wasmachine moet altijd worden vervangen, maar je zou verwachten dat mensen bijvoorbeeld minder luxegoederen zoals vaatwassers kopen. Vaatwassers worden echter nog steeds veel verkocht, andere luxe spullen ook.''

Elders in de Cronjéstraat lijkt het koopfeest evenmin over. Dat speelgoedzaak Intertoys voor Sinterklaas ,,een gekkenhuis'' heet te zijn, is niet verwonderlijk. Maar ook opticien Van Geest heeft het ,,razend druk gehad'', zegt eigenaar R. Peeter. De Juwelier ,,verkoopt goed''. Parfumerie Van Beem heeft nog nooit zoveel verkocht, zegt bedrijfsleidster S. Thoben: ,,Mensen werken hard, dus willen ze zichzelf goed verzorgen. Onze schoonheidssalon zit tot eind januari volgeboekt.''

Iets minder feestelijk is de stemming elders in de straat. De schoenenwinkel Boissons is ,,vrij rustig'', terwijl kledingwinkel Holzhaus ,,redelijk tot goed draait''. De slapte kan ook aan het weer liggen, zegt H. Kroskinski van sportzaak Kennemer Intersport. ,,Oktober was vrij warm, maar nu het wat kouder wordt, trekken de sjaals en wanten weer aan. Kijk ik naar de echte sportspullen, dan heb ik nu meer zaken zoals rackets en tennisballen verkocht dan vorig jaar. De actieve sporter blijft kopen.''

Let's Talk, een winkel in mobiele telefoons, is wel akelig leeg is. ,,Het is erg rustig. Dat hoor ik ook van collega's die computers verkopen'', zegt verkoper D. van Houten. Op de deur van reisbureau Holland International staat dat ,,als gevolg van de aanslagen in Amerika'' de winkel minder lang open is. Key Records tobt al langer met de verkoop van cd's, maar profiteert van de wederopstanding van de grammofoonplaat. ,,DJ's en bars kopen die danceplaten bij ons'', zegt eigenaar F. Veldkamp.

Voor woninginrichters is de hype over, zegt bedrijfsleider J. Hertoijs van Cronjé Kurk Vloeren: ,,Door die overwaarde van de huizen, gaven tot voor kort ook jongeren 10.000, 15.000 gulden uit voor vloeren. Die klanten zie ik nu even niet.'' Volgens bedrijfsleider M. Verbeek van Berg & Berg Woninginrichting is ook het gebrek aan nieuwbouw daaraan debet. ,,We doen alleen nog vervanging van inrichtingen, en dan nog alleen bij beter gesitueerden.''

Lampen worden nog steeds verkocht – Allicht Cronjé heeft het zeer druk. ,,Ik loop de benen uit mijn gat'', zegt verkoopster A. Pijnaker. En elektronicaman Kuijlenburg legt in woningen nog steeds geluidssystemen aan. ,,Maar'', zegt hij, ,,wij zitten wel in de laatste wagon. Als het slechter gaat, gaat het bij ons nog een tijdje goed. Gaat het weer beter, dan duurt het herstel voor ons ook wat langer.''

    • Karel Berkhout