GroenLinkse schok

De grote schok voor het Witte Huis: Paul Rosenmöller schort namens GroenLinks dinsdag zijn steun aan de oorlog op. Tijdelijk, dus als president Bush – in overleg met Powell, Rumsfeld, het Congres, zijn bondgenoten, de Veiligheidsraad en de Noordelijke Alliantie – zijn beleid wijzigt, kan GroenLinks die opschorting ongedaan maken. De meeregerende Duitse Groenen steunen de oorlog wél, op vier Groene fractieleden in de Bondsdag na.

Rosenmöllers opschorting viel net op de dag dat Kabul werd ingenomen door de Noordelijke Alliantie van Afghaanse stammen. De relatief vreedzame verovering was tegen de Amerikaanse wens in en toch schortte Bush zijn steun niet op. Afgelopen weken zijn vele oorlogstheorieën over het publiek uitgestort, maar geen deskundige kon voorspellen dat zo veel Afghanen zo snel de Talibaan zouden laten vallen. Sommige Afghaanse vluchtelingen kunnen nu weer naar hun huizen terugkeren. Dankzij de bombardementen zijn bevrijde gebieden toegankelijk voor voedselhulp. Door opschorting van de bombardementen, zoals Rosenmöller wil, zou het humanitaire drama misschien zijn vergroot. Niemand weet wat in Afghanistan gebeurt. Het kan nog steeds misgaan en dat komt dan mooi overeen met Rosenmöllers nieuwe standpunt.

    • Maarten Huygen