Gevaarlijke drug PMA blijkt wijd verspreid

Xtc-Pillen met een hoge dosis van het levensgevaarlijke bestanddeel PMA zijn opgedoken in Nijmegen en Rotterdam. Dat hebben het Trimbos-instituut voor verslavingszorg en het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Eerder werden pillen met PMA gesignaleerd in Eindhoven, Heerlen en Kerkrade. De afgelopen twee maanden zijn drie mensen overleden na gebruik van partydrugs, waaronder PMA.

Het Trimbos-instituut en het ministerie hebben alarm geslagen bij de instellingen die bij het zogeheten Drugs Informatie en Monitoring Systeem zijn aangesloten. ,,Sinds we in Eindhoven deze pillen aantroffen, zijn we gealarmeerd'', zegt een woordvoerder van het Trimbos-instituut. Na de vondst in Eindhoven is daar met flyers gewaarschuwd tegen de gevaren van PMA.

Een van de gevaren van PMA, aldus die flyers, is dat een overdosis zich kan voordoen bij gebruik van één of twee pillen, een dosering die voor `zuiver' xtc-gebruik niet ongewoon is. Het andere gevaar is dat PMA, para-methoxyamfetamine, trager zijn invloed doet gelden dan MDMA, de werkzame stof van onvervuilde xtc. Dat kan tot gevolg hebben dat een ervaren xtc-slikker denkt dat de pil niet werkt, dat hij dus een tweede pil neemt, en dan al aan een mogelijk levensbedreigende hoeveelheid PMA komt.

Peter Reijnders, coördinator van de Unit Synthetische Drugs van de politie, probeert de herkomst van de PMA op te sporen. Waarschijnlijk is dat Polen. De grondstoffen voor xtc komen vrijwel altijd uit Oost-Europa of Azië. De unit werkt samen met opsporingsdiensten in het buitenland. In Nederland werken politie, Fiod en douane onderling samen om de verspreiding van drugs te voorkomen.

De met PMA `vervuilde' pillen zijn onder meer in omloop met het logo van de S van Superman of met het beeldmerk van Nike. Het Trimbos-instituut waarschuwt er echter nadrukkelijk dat ook pillen met ene ander logo PMA kunnen bevatten. Volgens het instituut kan een onlangs op de markt gebrachte doe-het-zelf-xtc-test geen uitsluitsel bieden over de werkzame stoffen in de pillen.

Reijnders noemt xtc een wereldwijd probleem. Nederland neemt op de xtc-markt vanwege ligging, netwerken en geschiedenis een belangrijke plaats in. Vorig jaar zijn in het buitenland 16 miljoen aan Nederland gerelateerde xtc-pillen in beslag genomen. Probleem bij de opsporing is dat het productieproces is verspreid om de kans op ontdekking zo klein mogelijk te houden. De pillen worden op een andere plek geslagen dan waar ze gemengd worden.