Euthanasie 3

3De `pil van Drion' en euthanasie zijn eigenlijk helemaal niet tegengesteld en het is niet of/of, maar en/en, net als de weer in de belangstelling opkomende palliatieve zorg.

Wat is een betere aanvulling op palliatieve zorg dan de geruststellende gedachte dat een mens kan `uitstappen' als het hem genoeg is en juist de combinatie zal dat moment waarschijnlijk steeds verder voor zich uit schuiven, zoals kennelijk de algemene wens is.

Mocht dat moment van bewuste keuze door welke omstandigheid dan ook, behalve bewustzijnverminderende medicatie, voorbij gaan dan is er altijd nog euthanasie als we het lijden echt `uitzichtloos en ondraaglijk' ook in de ogen van anderen hebben laten worden. In dat geval `slechts' een steeds beter geregeld `fall back'-scenario dus.

    • R. Nieuwenhuis