Euthanasie 2

Een groeiend aantal artsen, aanvankelijk in hun praktijk daadwerkelijk voorstander van euthanasie, blijkt tegen hulp bij de wens om zelf te sterven. Zij menen ook dat daar de nieuwe wet voor euthanasie niet voor bedoeld is. De wet spreekt van `uitzichtloos lijden' als mogelijke reden voor euthanasie. Het uitzichtloze zelf kan het lijden zijn, zonder ondraaglijke kwalen, ziekten en pijnen die daar bij kunnen komen. Het leven zelf is op. Het is `onnatuurlijk' om dat op-zijn alsmaar met medische middelen, fysiek en psychisch, op te rekken.

Ik wens, als mijn leven eenmaal op is, als er alleen nog meer en meer aftakeling en afhankelijkheid resten, op mijn tijd te sterven. Alleen ik kan weten wanneer die grens is bereikt, alleen ik kan en wil dan beslissen. Het is mijn leven, het is mijn sterven.

Er zijn, ook voor mij, vele andere situaties denkbaar. Maar als het leven `op' is en ik ben nog bij mijn volle verstand, wens ik te kunnen beschikken over een `drankje van Drion', met een recept van mijn huisarts bij de apotheek verkregen. Om het, op mijn tijd, in bijzijn van mijn meest intieme dierbaren, in te kunnen nemen.

    • Herman Verbeek