Eerste relletjes in straten van Ottawa

De sfeer in de straten van de Canadese hoofdstad Ottawa leek gisteren in de loop van de dag grimmiger te worden. De vergaderingen van IMF, Wereldbank en G20 van dit weekeinde zouden kunnen uitmonden in de eerste confrontatie tussen antiglobalisten en de autoriteiten sinds de terreuraanslagen van 11 september in New York en Washington.

Woordvoerders van de plaatselijke politie zeiden gisteren dat ze rekenen op de komst van tussen de 2.000 en 5.000 demonstranten. De bezoekers willen hun bezwaren uiten in de marge van de vergaderingen, waar het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de Wereldbank en de G20, een groep van belangrijkste industrielanden en andere grote landen, zich bezighouden met de mondiale economische en financiële stabiliteit.

Niet bekend werd gemaakt hoeveel agenten de autoriteiten in Ottawa achter de hand hebben, maar bij een eerste demonstratie waarbij gisteren een paar honderd mensen de straat opgingen, was er een massale aanwezigheid van agenten en rellenbestrijdingseenheden met honden. Ondanks dat kwam het tijdens deze protesten toch nog tot enkele kleine schermutselingen met de politie. Enkele ruiten van fastfoodrestaurant McDonald's sneuvelden.

De demonstraties zullen zich waarschijnlijk concentreren rond het conferentiecentrum in het midden van de stad, vlakbij het parlementsgebouw. Het gebied, waarbinnen zich de hotels bevinden waar de meeste delegaties verblijven, is daarom hermetisch van de buitenwereld afgesloten.

De organisatoren van de demonstraties benadrukten hun geweldloze intenties. De Canadese autoriteiten hebben echter strenge veiligheidsmaatregelen doorgevoerd, overigens mede met het oog op mogelijke terroristische acties.

Demonstraties tegen de grote internationale instituties, zoals de financiële top van de G7 eind september in Washington, waren er sinds 11 september niet. De deze week afgesloten vergadering van wereldhandelsorganisatie WTO vond bovendien plaats in het voor demonstranten slecht toegankelijke Doha, in de oliestaat Qatar.