Drugsdoden

Nachtleven is niet meer een hobby voor kleine groepen grootstedelijke volwassenen, maar een algemene volkssport. Het kleinste gat heeft 24 uur per dag cafés en disco's open en 's maandags liggen leerlingen halfdood in de klas. Zware pepdrugs helpen om bij al dat uitgaan wakker te blijven. De ambulance moet vaak uitrukken om bewusteloze gebruikers te redden. Sommige gebruikers worden gewelddadig en er vallen zelfs doden door overdoses, onder wie tieners.

Vandaar dat burgemeester Vreeman van Zaanstad voortaan om 2 uur 's nachts wil sluiten. Dit weekeinde houdt hij de feestzaal Fundustry dicht, waar duizenden bezoekers tegelijk komen en binnen anderhalve maand al twee drugsdoden zijn gevallen. Ondanks alle voorlichting en controle door de eigenaren.

Een professionele drugsbestrijder zei voor de televisie dat hij schatte dat tijdens een feest in Fundustry 60 tot 80 procent van de gasten onder invloed van pepdrugs was. Hoe kunnen feestgangers anders permanent opblijven? Als 24 uur lang doorfeesten niet meer normaal is, neemt de behoefte aan pepmiddelen af. Een verbod werkt beter dan voorlichting om ouders duidelijk te maken dat kinderen daar 's nachts niets te zoeken hebben.

    • Maarten Huygen