De week

Nederland kan er niet meer omheen: het land verkeert in een hinkstap-recessie. Van kwartaal op kwartaal: nul procent in het eerste kwartaal, 0,4 procent groei in het tweede kwartaal en 0,4 procent krimp in het derde kwartaal. Als het vierde kwartaal opnieuw krimp brengt, en daar ziet het naar uit, is de recessie een feit. Acht jaar Paars eindigt in een deceptie. Het enige waar het in uitblonk, werk, werk, werk, zal op de vuilnisbelt van de geschiedenis zijn bestemming vinden.

De erfenis begint zich al af te tekenen: Nederland corruptieland. Bouwfraude? Het zou hebben verbaasd als aannemers in Nederland niet frauderen.

Petrus scheert ze aan de hemelpoort allemaal over één kam. Hoe oud bent u? 75? Mooie leeftijd. Maar volgens de uren die u heeft geschreven moet u tien keer zo oud zijn? Linksaf, graag.

Het hielp natuurlijk niet dat de minister van Justitie de afkoop van de Schipholtunnelfraude hakkelend afdeed als de best mogelijke `deal'. En ook niet dat die afkoop bekend werd op de dag dat de Kamer het kabinet aan de tand voelde over de jongste fraude, mogelijk voor 100 miljoen gulden jaarlijks, mogelijk met Haagse topambtenaren in het complot. Allemaal overheidsbestedingen.

En nu dan ook fraude in de onderwijswereld. HBO-instellingen schreven buitenlandse studenten in die geen opleiding volgen, maar streken wel de rijksbijdrage op tot 40 duizend gulden per student. Opnieuw 100 miljoen gulden aan de strijkstok. De accountantsdienst van het ministerie van Onderwijs stelt een onderzoek in. Naar zichzelf?

De Europese Rekenkamer kan voor het zevende achtereenvolgende jaar niet vaststellen of de uitgaven van de Europese Commissie wel kloppen. Controle bracht een `onaanvaardbaar hoog aantal fouten' aan het licht. Van de 90 miljard euro die de Commissie per jaar uitgeeft, meest landbouwsubsidies, is van het overgrote deel onvoldoende zekerheid te geven over de rechtmatigheid.

Geen wonder dat de Fransen op de WTO-top in Qatar vochten voor de agrarische exportsubsidies waarvan zij grootverbruiker zijn. Er mag dan een akkoord over een nieuwe handelsronde zijn, over de formulering `zonder vooringenomenheid over het eindresultaat' zullen ze in Parijs gelachen hebben. Maar de wereldhandelsconferentie is niet mislukt zoals in Seattle. En China werd lid, live op de Chinese tv. Net als Taiwan, wat niet werd uitgezonden.

In de oliewereld is een nieuwe grootmacht opgestaan: Rusland. Na Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld. Met de pet in de hand ging de Saoedische olieminister naar Moskou, bedelend om 300 duizend vaten per dag minder Russische olieproductie. Hij kreeg een aalmoes: 30 duizend vaten. De Iraanse olieminister was zelfs niet welkom. Prijsoorlog!, klonk het beledigd in Wenen, het OPEC-hoofdkwartier. De olieprijs kelderde prompt.

Het imperium van Vodafone vertoont barstjes. Prachtige resultaten, dat wel. Maar het grootste mobiele-telecombedrijf ter wereld heeft in Europa nog geen 50 duizend abonnees die mobiel internetten. Concurrent NTT Docomo heeft er in Japan bijna 30 miljoen en is bezig – via bruggenhoofd KPN, er is hoop – de oversteek naar Europa te maken. Als de toekomst van Vodafone van mobiel internetten afhangt, en dat zegt Vodafone, dan wacht in Europa een bloedig gevecht, te meer nu Nokia, de enige succesvolle fabrikant van mobieltjes, deze week een verbond met Docomo sloot.

Extra politie-inzet voor een veilige omschakeling naar de euro werd door het politiekorps Amsterdam-Amstelland aangekondigd: 200 agenten extra vanaf 14 december tot 12 januari. Diezelfde dag werd – voetnoot – een Rabobankfiliaal in Amstelveen door twee mannen met vuurwapens overvallen en meer dan 200 duizend euro's lichter gemaakt.

De hulp in ziekenhuizen kan beter worden georganiseerd. Met hetzelfde personeel kunnen tot 50 procent méér patiënten worden geholpen. Dat zei de minister die zich acht jaar lang met wachtlijsten bezighield.

Door stijgende huizenprijzen en groeiend aandelenbezit is het gemiddelde vermogen van het Nederlandse huishouden de afgelopen zes jaar met 60 procent toegenomen. Het aantal miljonairs is verdrievoudigd tot bijna 300 duizend. Rijk aan de vooravond van de recessie. Hoe voelt dat?

    • Paul Friese