De Taliban Blues

They hate the USA and what we stand for

So the Taliban's declaring it a holy war

But when our bombs begin to hit

The only thing they'll be declaring is `Holy Shit!'

Hey Bin Laden, I've got them Taliban Blues'

De zelfgemaakte beeldgrapjes over Bin Laden en de Talibaan gingen de afgelopen maand via e-mail gemakkelijk de wereld rond. Een inmiddels bekende is: Bin Laden met een pilsje tegen de achtergrond van de brandende torens. `Zo, nu eerst een Bavaria.'

Liedjes verspreiden zich minder snel dan plaatjes, maar ze waren er wel degelijk. Op Internet heeft niemand een televisieprogramma of een platenmaatschappij nodig om zijn eigen composities bekend te maken. Al loopt het Amerikaanse offensief in Afghanistan op zijn eind, wie met het programma KaZaA zoekt naar termen als `Bin Laden', `Taliban' of `Afghanistan' vindt nog steeds tientallen liedjes en sketches en kan deze meteen downloaden.

Zo bloeien er honderd bloemen, maar er zitten weinig gave tussen. Er zijn bijvoorbeeld twee bewerkingen van `The Candy Man'; in de ene zingt een meneer schaamteloos door het plaatje van Sammy Davis jr. heen, en de andere is gewoon vals. De geluidskwaliteit van het gebodene is wisselvallig en inhoudelijk valt op dat Osama bin Laden en de Talibaan steeds door elkaar worden gehaald. Van de `Banana Boat Song' circuleren ten minste drie versies, alle muzikaal redelijk in orde, maar zwak qua tekst. Driemaal de eerste regel:

Run Mr. Taliban, we know where you're hidin'

Air Force come and they flatten your home.

George Bush say that revenge come

Payback come and we drop the bomb.

Come Mr. Taliban, turn over Bin Laden

Daylight come and Kabul be gone.

Soms bevatten bestanden met verschillende namen identieke liedjes. Een van de versies van het Bananenlied komt voor onder de bestandsnamen `Bin Laden boat song(dayo)' en `Harry Bombyerassetsoff'. Een ander nummer, dat in het zoekvenster verschijnt als `Fuck Bin Laden' blijkt niets anders te zijn dan In America van de Charlie Daniels Band, uit 1980. `Proud to be an American' van Lee Greenwood doet zich voor als `Fuck Osama Bin Laden'.

Zowel met de gekopieerde als met de zelfgemaakte songs lijken de makers – voornamelijk Amerikanen – doende elkaar op te beuren. Bin Ladens dagen zijn geteld, daar is geen twijfel aan:

Osama Bin Laden, where you been a-hidin'

Is it in the mountains of Afghanistan

You might be having fun when you're shootin' off your guns

but you'll change your tune

when we blow you to the moon.

George Bush is de onbetwiste vader des vaderlands:

A president is here to protect our homes

He's a cowboy, on Air Force One he does right

And Bin Laden is wanted dead or alive.

De realiteitszin is ver te zoeken, en de zelfspot ook. Verbaal afreageren staat voorop. In sketches krijgt Bin Laden handgranaten en andere onvriendelijke attributen in zijn lichaamsopeningen gestopt. De weinige liedjes die ondanks hun gewelddadige fantasieën geestig en met een snufje ironie beginnen, verliezen binnen twee minuten hun gevoel voor humor, en ontaarden in zoetsappig patriottisme.

I wanna barbecue Bin Laden

That's all I really wanna do

I wanna slice him up and fry him

and send his camel to the zoo

Dit eindigt met:

God, I thank you for your blessings

We pray you'll keep America true.

En een bewerking van La Bamba, een vrolijk dansnummer met als voornaamste tekstregel I wanna bomb Osama (back to the Stone Age) wordt ontsierd door een wagonlading citaten uit toespraken van president Bush.

Gelukkig zijn er een paar echt leuke opnamen te vinden. `FBI Attacks Taliban' is een miniatuur hoorspel waarin een Taliban-telefonist een ultimatum krijgt van de FBI. Wanneer hij dit naast zich neerlegt, barst er een bombardement los van commerciële telefoontjes over aluminium kozijnen, creditcards, verzekeringen, tijdschriften en vakanties dat de arme telefonist volkomen krankzinnig maakt.

In de sector liedjes is er `50 ways to get Bin Laden':

Stab him in the back, Jack,

Blow up the cave, Dave,

Hit him with a bus, Gus,

Hang him from a tree, Lee

en natuurlijk de Taliban Blues van John Valby, waaraan ook de eerste regels hierboven zijn ontleend.

He's got a beaver on his face,

a dyper on his head

Before too much longer

he's gonna be dead

And when he dies he might see God that's true

But he's gonna find out that God's a Jew

Hey Bin Laden,

I've got them Taliban Blues.

    • Herbert Blankesteijn