De onstuitbare opmars van John Malone

Het ziet ernaar uit dat de opmars van John Malone van Liberty Media, financier van UPC, in de Europese kabelsector niet tegen te houden is. Dinsdag maakte hij bekend dat hij de kabelbelangen van Deutsche Bank zou overnemen. Woensdag zei UPC dat het bedrijf een herstructurering van zijn schuld zou doorvoeren die Malone de dominantie over UPC zou geven. En donderdag zei Malones woordvoerder dat Liberty Media het belang van 23 procent van Rupert Murdoch's BSkyB in KirchPayTV zou verwerven – hoewel de andere twee spelers op dit moment commentaar weigeren.

Rupert Murdoch's benadering van zijn belang in Kirch zag er behoorlijk onhoudbaar uit. Twee weken geleden deed de begeleidende verklaring bij de kwartaalresultaten van BSkyB de activiteiten van PayTV af als slecht geleid en waardeloos. Toch hield Murdoch ook vol dat hij er op z'n minst tot oktober volgend jaar aan zal vasthouden, wanneer hij de optie heeft om het belang terug te geven aan Kirch.

Waarom zou je zo lang vasthouden aan een mislukte investering? Alom wordt aangenomen dat Murdoch niet anders kon. Mogelijk had hij de toestemming van Kirch nodig om zijn belang over te mogen dragen, en is hij de levensvatbaarheid van PayTV in twijfel gaan trekken bij wijze van chantage, om die toestemming aan Kirch te ontfutselen.

Malone zou graag een deel van KirchPayTV willen hebben, zeker als hij dat voor een koopje kan krijgen omdat Murdoch in feite gedwongen moet verkopen. Kirch maakt de indruk overdonderd te zijn. Ingewijden zeggen dat hij niet had verwacht al zo snel een nieuwe belegger binnen te halen. Hij is ook niet erg enthousiast over Malone, wiens ambities waarschijnlijk verder reiken dan het verlenen van steun aan een noodlijdend bedrijf.

De Duitse toezichthouder op de kartelvorming moet voor een ordentelijke concurrentie in de televisiesector zorgen. Waarnemers vragen zich af hoe lang het nog duurt voordat die belangstelling voor Malone zal krijgen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Paul Raynes