De Onstein eliminatie

De eliminatie is in de bridgesport een bekende speelfiguur. In het afspel beroof je de tegenstander van een aantal essentiële kaarten (strippen) en vervolgens gooi je hem in (eindspel). Vorige week ontstond een nieuwe variant op dit thema, maar meer in figuurlijke zin: de Onstein eliminatie. Door een combinatie van pech en mismanagement werd 't Onstein vroegtijdig uitgeschakeld in de play-offs van de Transfer Solutions Meesterklasse viertallen.

De pech was dat om vier uur 's ochtends teamlid Louk Verhees wakker werd met hevige buikpijn. Desalniettemin begon hij een aantal uren later aan de wedstrijd tegen underdog Pegasus. Halverwege kwamen de steken in verhevigde mate terug en zag Verhees zich genoodzaakt de strijd te staken. In het ziekenhuis werd onmiddellijk zijn blinde darm verwijderd. Verhees maakt het gelukkig weer goed, maar 't Onstein was ondertussen endplayed, omdat, ondanks de signalen van de vroege ochtend, geen reservepaar bleek te zijn opgetrommeld. De toevallig aanwezige Niek Brink werd nu maar aan de partner van Verhees, Jan Jansma, gekoppeld. Dit totaal niet ingespeelde paar kon het tij niet keren en aan het eind van de dag was 't Onstein, notabene regerend landskampioen, geëlimineerd.

Jaap van der Neut van 't Onstein 2: ,,Een stommiteit van de eerste orde. Als ze mij hadden gewaarschuwd, had ik zo kunnen invallen met mijn maat. Ik begrijp best dat Hans Melchers (de sponsor) woedend is over deze onprofessionele houding van zijn team.'' Het is overigens maar de vraag of een Verhees c.s. in goede doen, Pegasus had kunnen weerstaan. De spelers van Pegasus legden een bijzonder geïnspireerd spelletje op tafel. Met name Koert Luitwieler onderscheidde zich tweemaal met een rake uitkomst.

Z/OW

♠ 2

♡ A 10 5 4

♦ H 9 4

♣ H B 10 9 7

♠ A H 5 4

♠ B 10

♡ V 7 3

♡ H B 9

♦ A 10

♦ V B 8 7 6 2

♣ V 4 3 2

♣ A 8

♠ V 9 8 7 6 3

♡ 8 6 2

♦ 5 3

♣ 6 5

Het bieden verliep aan alle tafels hetzelfde: west 1SA, oost 3SA. Aan drie van de vier tafels werd het eindcontract fluitend gehaald. Koert Luitwieler kwam als noord uit met ♣H (!), waarmee hij de aanval opende op de entrees naar de hand met de lange ruitens. De leider won ♣A, speelde ♦A en ruiten voor de heer. De volgende klaveren was voor de vrouw, waarna de leider de tafel probeerde te bereiken in harten. Luitwieler won ♡A en incasseerde de resterende klaveren voor eentje down. Begrijpelijk gespeeld overigens door west: hij zou het spel hebben gemaakt met de klaveren 4-3 of met ♡A bij de man met de doubleton klaveren.

Met open kaarten is het contract te winnen: neem na ♣A meteen de schoppensnit. Op de tweede en derde schoppen zal noord een harten en een ruiten laten varen (iets anders helpt hem niet). Jaag nu ♡A uit het spel. Noord neemt op enig moment en speelt klaveren door. Neem ♣V en strip (indien vereist) noord van zijn harten en gooi hem in met klaveren. Noord heeft inmiddels vier slagen, maar is gedwongen van zijn ♦H af te spelen. En dat brengt het aantal slagen voor de leider op negen.

Vijf spellen later zaten OW weer in de manche:

W/-

♠ B 9 7 4 3 2

♡ B 6

♦ A 2

♣ B 9 7

♠ A H V 8 6

♠ 5

♡ A 9

♡ H 10 8 4 3 2

♦ B 10 5

♦ V 9 7

♣ H 6 2

♣ A 5 4

♠ 10

♡ V 7 5

♦ H 8 6 4 3

♣ V 10 8 3

Op twee van de vier tafels luidde het contract 3SA, dat zonder moeite werd gemaakt (uiteraard werden de hartens hooggemaakt). Het contract zou in gevaar zijn als noord zou zijn begonnen met ♦A en ruiten na. De leider kan het gevaar bezweren door een hartentje naar de goede hand uit te duiken. Puur academisch trouwens, zo'n begin. Tweemaal boden OW 4♡ uit. Eenmaal werd het gemaakt, maar aan de tafel van Koert Luitwieler ging het spel down. Hij immers startte ♦A, speelde de kleur door en kreeg zijn aftroever. Hierna zat de leider nog opgescheept met een vaste troefverliezer.

Bovenbeschreven spellen deden zich voor in de kwartfinale van de Transfer Solutions Meesterklasse viertallen. In de andere kwartfinale stelde Hok TS de bookmakers gerust door Hok 2 simpel terzijde te schuiven.

Het jeugdige paar Leon Jacobs-Maarten Schollaardt, dat in de voorronden zich al in de kijker had gespeeld, viel ook in deze wedstrijd weer in positieve zin op. Zij boden en maakten tot twee keer toe een groot slem dat door de rest was gemist.

Twee teams hadden zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finale: Modalfa uit Amsterdam, winnaar van de voorronden en De Lombard uit Rotterdam, dat daarin tweede werd. Modalfa had het recht zijn tegenstander uit te kiezen voor de halve finale en koos Pegasus. Het zou een kleine sensatie zijn als Pegasus ook die fase zou overleven. Met recht kan je dan spreken van een a team of destiny.

De andere halve finale gaat automatisch tussen de Lombard en Hok TS.

    • Jan van Cleeff