Bush met Bin Laden

BBC's Newsnight onderzocht de banden tussen de presidentenfamilie Bush en de rijke Saoedische familie Bin Laden. De huidige president heeft zijn eerste twintig miljoen dollar verdiend met een oliemaatschappij die deels werd gefinancierd door de vertegenwoordiger van Bin Laden in de VS. Hij was ook commissaris van een aan Bin Laden gelieerd concern. Vader Bush, de ex-president, was er adviseur.

Waarschijnnlijk is Osama bin Laden niet de enige rotte appel in de familie. Maar de FBI moest afblijven van sterke aanwijzingen dat twee broers van Bin Laden, die vlakbij Washington woonden, betrokken waren bij een terreurorganisatie. Ook sommige leden van de uitgebreide koninklijke familie sympathiseerden met Bin Laden. Maar tot 11 september zijn verdachte Saoediërs buiten schot gebleven.

Sterker nog, veel Saoediërs kregen een visum voor Amerika om door de CIA te worden getraind en dat gebeurde ook onder president Clinton. Zelfs na een aanslag in Saoedi-Arabië in 1996, waarbij negentien Amerikanen het leven lieten. Pas na de elfde september mocht de FBI weer aan de slag, maar de complete toedracht van de belangenverstrengeling zal nog wel op zich laten wachten.

    • Maarten Huygen