Buddy & Julie

Sinds 1995 levert Buddy Miller elke twee jaar een prachtplaat af. Met makkelijk in het gehoor liggende liedjes in een stijl halverwege alt.country, Americana en rock. Echtgenote Julie is hier minder bekend, zij maakt al jaren platen in hetzelfde genre en schrijft ook nummers voor anderen, zoals twee nummers op Ilse DeLange's laatste. Behalve wereldse teksten schrijft ze ook liedjes maakt met Amerikaans-christelijke inhoud.

Op de eerste plaat die ze samen maken staat eigen werk en covers van Richard Thompson (`Keep Your Distance') en Bob Dylan (`Wallflower'). Julie glijdt uit in een draak van een lied over de schietpartij op de Columbine High School. En Buddy glijdt de ander kant uit met een verkeerd lied over een bedrogen echtgenoot die ervan droomt z'n geweer met `Rock, Salt and Nails' te laden om z'n vrouw om te leggen. Merkwaardige liedkeuze. De combinatie van hun twee stemmen pakt niet steeds gelukkig uit. Van de weeromstuit zingt zelfs Emmylou Harris, in `Forever Has Come To An End', net zo dreinerig als Julie. De opnamen hebben bovendien niet de warme klank van de eerdere, thuis opgenomen platen. Buddy's gitaarwerk en de andere muzikanten zijn boven alle kritiek verheven, maar één gedachte dringt zich op: met de stem van Mick Jagger was dit een hele goede Stonesplaat geweest.

Buddy & Julie Miller. Hightone HCD 8135

    • Bart Jippes