Bin Ladens militaire man

Vijf miljoen dollar had de Amerikaanse regering gezet op het hoofd van Mohammed Atef, alias Abu Hafs, Abu Hafs El-Masri el-Khabir, Taysir, sjeik Taysir Abdullah of Abu Khadijah. Maar Atef, chef militaire zaken van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda (de basis) en volgens sommige bronnen brein achter de aanslagen in New York en Washington van 11 september, kan worden geschrapt van de FBI-lijst van meestgezochte terroristen. Gisteren werd zijn dood gemeld door Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Hij zou – want helemaal zeker is zoiets nooit onder oorlogsomstandigheden – enkele dagen geleden de dood hebben gevonden bij een Amerikaanse luchtaanval. En daarmee zou de Amerikaanse antiterreurcampagne dan opeens ook heel dicht in de buurt zijn gekomen van Bin Laden zelf.

Atef, die tussen de 50 en 60 jaar oud is geworden, is een voormalige Egyptische politieman die in Egypte wordt gezocht wegens de moord op parlementsvoorzitter Rifaat al-Maghub in 1990. Hij vormde sinds een jaar of tien met Osama bin Laden en de eveneens Egyptische Ayman al-Zawahiri, die meer een ideologische rol vervult, de top van de moslim-extremistische terreur.

Atefs naam figureert veelvuldig in de telastelegging van de rechtbank in New York die vorig jaar en dit jaar de eveneens aan Bin Laden toegeschreven aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in augustus 1998 heeft behandeld. Volgens deze telastelegging verbleef Atef in de eerste helft van de jaren negentig samen met Bin Laden in Soedan. In 1996, toen Khartoum hun de gastvrijheid opzegde om bij Washington in het gevlei te komen, verhuisde hij met Bin Laden naar Afghanistan. Hij leidde daar het `militaire comité' van Al-Qaeda, dat over de `militaire' kant van aanslagen gaat. Hij zou voorts de verantwoordelijkheid hebben gehad over de opleiding van leden van Al-Qaeda.

Atef speelde een hoofdrol in verscheidene grote acties van Al-Qaeda. In Somalië heeft hij in 1992-'93 `militaire training' gegeven aan lokale stammen die gekant waren tegen de humanitaire operatie van de Verenigde Naties, waarbij Amerikaanse troepen waren betrokken. Dat leidde tot het neerhalen van twee Amerikaanse helikopters, waarvan de 18 inzittenden door de straten van Mogadishu werden gesleurd. Bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Afrika fungeerde hij als tussenpersoon tussen de feitelijke daders en Bin Laden, aldus de telastelegging.

Mohammed Atef liet vorige maand nog vanuit Afghanistan van zich horen. In een verwijzing naar de gebeurtenissen in Somalië in 1993 meldde hij in een email aan het Islamitisch Observatiecentrum in Londen dat ,,Amerika niet zijn misrekening zal inzien tot zijn soldaten door Afghanistan worden gesleurd zoals dat in Somalië gebeurde''.

    • Carolien Roelants