Auteurs zien af van actie tegen Vlaamse minister

Een groep van vijftig Vlaamse en Nederlandse schrijvers ziet voorlopig af van hun eis dat de Vlaamse minister van Cultuur Anciaux moet aftreden. De bewindsman heeft enkele schrijvers uitgenodigd voor een gesprek over de gang van zaken rond de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Gerard Reve. Door dit gesprek komt Anciaux de auteurs al fink tegenmoet, zo meent hun woordvoerder Paul Koeck. De auteurs vonden dat de regio-minister de Prijs onherstelbare schade had toegebracht, doordat hij erop aan had gedrongen dat Koning Albert de Prijs niet persoonlijk uit zou reiken aan Reve. Anciaux vreesde voor een schandaal rondom de koning, door het juridisch onderzoek dat loopt tegen Reve's vriend Joop Schafthuizen wegens pedofilie. Anciaux voelde zich vrijdagmiddag ernstig gekrenkt door de oproep van de auteurs, en overwoog ontslag te nemen. De kou leek vrijdag echter alweer uit de lucht door het toegezegde gesprek.