Alliantie niet bereid tot overleg

De VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, heeft geklaagd over het gebrek aan medewerking van de Noordelijke Alliantie bij de vorming van een interim-bestuur voor Afghanistan.

Volgens Brahimi is overleg over de politieke toekomst van Afghanistan tot dusver niet mogelijk geweest omdat de betrokken Afghaanse partijen ,,en met name de Noordelijke Alliantie, ondanks de gevechten, erg druk bezig zijn in Kabul.''

Brahimi deed zijn uitspraak na een bijeenkomst van de `Groep van 21', een overleg van 21 landen die invloed hebben of mee willen helpen aan de opbouw van Afghanistan.,,We zullen alleen snel handelen, wanneer de Afghanen daartoe bereid zijn. Zolang we geen antwoorden hebben of bereidheid bestaat onder de Afghanen dan kunnen we elkaar uiteraard niet ontmoeten.''

De Verenigde Naties hebben zorgen over de politieke toekomst van Afghanistan omdat zij vrezen dat de Noordelijke Alliantie, die deze week de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft ingenomen, niet bereid is in de macht te willen delen. Aanvankelijk hadden de politieke leiders van de Alliantie beloofd de hoofdstad niet in te nemen in afwachting van een interimbestuur. Maar de snelle opmars van afgelopen week waarbij de Noordelijke Alliantie bijna de helft van het land op de Talibaan wist te veroveren, maakte die belofte ongedaan.

Ook de Verenigde Staten en Pakistan vrezen dat de periode van geweld en instabiliteit van voor 1996 toen de Alliantie nog aan de macht was, zich zal herhalen. Etnisch geweld en factiestrijd beheersten toen het leven en de komst van de Talibaan werd door veel Afghanen verwelkomd.

De VN bemiddelen nu in verhoogd tempo over een toekomstige regering voor Afghanistan. De Verenigde Arabische Emiraten, Kazachstan, Duitsland en Oostenrijk hebben aangeboden gastheer te zijn tijdens een dergelijk overleg. Maar de Alliantie, een los verband van facties en etnische groeperingen, werkt niet mee.

Vandaag stuurt Brahimi zijn plaatsvervanger, Franscesc Vendrell, naar Kabul in de hoop alsnog overeenstemming te bereiken. Maar erg optimistisch is Brahimi niet. Een groot probleem voor het regelen van een overleg, aldus de VN-gezant, is ,,dertig jaar van oorlog.''