Aardappel-chorizo tapa

Bartolo Vergara was onze gastheer in het huiskamerachtige restaurant La Mesa Redonda in Jerez, de beroemde sherry-stad in het zuidwesten van Spanje. Hij had van tevoren bij de kok José Valdespino een selectie tapa's besteld. Een ijskoude fles Inocente Fino van de bodega A.R.Valdespino stond al klaar. Deze fino-sherry was de perfecte begeleiding voor de romige kippenlever-sherrypaté, piepkleine taartjes van bladerdeeg gevuld met ingekookte tomaten en bedekt met geraspte kaas voor ze in de oven gingen, flinterdun gesneden gedroogde tonijn met olijfolie op toost, en blokjes aardappel met knoflook, peterselie en olijfolie. Hieronder vindt u een tapa van aardappel en chorizo, die ook vraagt om een gekoeld glas fino-sherry.

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een zware koekenpan op een matig tot middelhoog vuur. Doe er de plakken aardappel in en bak ze onder af en toe omdraaien net gaar en goudbruin. Dit ongeveer 15 minuten. Schep ze voorzichtig uit de pan en doe ze in een serveerschaal. Doe de plak(ken) chorizo in dezelfde olie en bak circa 5 minuten, waarbij u de chorizo een paar keer omdraait, tot hij bruin en krokant is. Neem de chorizo uit de pan, laat afkoelen in snijd de worst dan in kleine blokjes.

Doe de ui in het uitgebakken vet en de olie in de koekenpan en fruit hem in circa 10 minuten gaar en goudgeel. Schep er de paprika, knoflook, het paprikapoeder en chilipeper door en laat onder af en toe omscheppen circa 5 minuten bakken. Doe de aardappel en chorizo terug in de pan, breng op smaak met zout en peper en laat alles nog even zachtjes bakken. Schep het mengsel terug in de serveerschaal. Strooi er de peterselie over en dien op. U kunt alles ook laten afkoelen en op kamertemperatuur serveren. Schep er in dat geval vlak voor het serveren een paar lepels extra vergine olijfolie door en strooi er de peterselie over.

    • Kim Maclean