Verval en ondergang van een analist

De sector `internet en technologie' op Wall Street is morsdood, maar gisteren vertoonde het lijk nog een laatste stuiptrekking. Internetanalist Henry Blodget, die ooit symbool stond voor het grenzeloze optimisme van beleggers en later de schuld kreeg toen dezelfde beleggers enorme verliezen leden, gaat weg bij de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. De 35-jarige Blodget krijgt een `oprotpremie' van 2 miljoen dollar en gaat een boek schrijven.

First Vice President, Senior Internet/e-Commerce Analyst heette Blodget officieel, maar velen zagen hem als weinig meer dan een cheerleader voor de handel in internet- en technologie-aandelen. Blodget was de stier uit het logo van Merrill Lynch: hij was nooit te beroerd om een gunstig oordeel uit te spreken – uiteraard verpakt in quasi-kritische bewoordingen en voorzien van allerlei vrijwaringen – over een of ander fonds met .com erin.

Zijn gezag ontleende hij niet alleen aan zijn werkgever, Merrill Lynch, 's werelds grootste effectenhuis, maar ook aan het zogenaamde first mover advantage uit de internet-economie: hij was de eerste die met enige geloofwaardigheid over internetaandelen sprak. En Blodget, een blonde, charmante, praatgrage oud-journalist, deed dat ook tot in den treure, in kranten en op televisie.

Merrill Lynch had hem in 1999 weggehaald bij concurrent CIBC Oppenheimer, waar hij een voorspelling had gedaan die inmiddels tot de legendes van het internettijdperk kan worden gerekend. Volgens Blodget zou de koers van het aandeel Amazon.com, toen nog alleen een online boekwinkel, opklimmen van 242 dollar naar 400 dollar. De voorspelling kwam nog sneller uit dan verwacht, en Blodgets naam als de pusher van Wall Street was gevestigd. Dat hij daarna vele malen beweerde dat driekwart van alle internetbedrijven een vroege dood zou sterven, kon daaraan niets meer veranderen.

Amazon.com is sinds zijn top van 400 dollar alleen nog maar gedaald en staat nu op 8 dollar. Etoys, Pets.com en nog een trits andere aanbevelingen van Blodget zijn op de fles. Niet dat dat Blodgets inkomen nadelig beïnvloedde: in 2000 zou hij 5 miljoen dollar hebben verdiend.

,,Het was onwerkelijk, zowel de weg omhoog als de weg omlaag'', zei Blodget gisteren tegen Reuters. ,,Mijn persoonlijke ervaring was heel anders dan de ervaring van de stripfiguur met de naam Henry Blodget. Het was nu eens interessant, dan weer amusant en irritant om dat mee te maken.''

    • Viktor Frölke