Turbulentie veroorzaakte vliegramp

Uit het onderzoek naar de vluchtgegevens van de Airbus 300 van American Airlines, die maandag neerstortte in New York, blijkt dat het toestel waarschijnlijk verongelukte door de turbulentie van een Boeing 747 van Japan Airlines die kort tevoren van dezelfde startbaan was opgestegen. Al eerder was duidelijk dat de Airbus last had gehad van de luchtturbulentie, die soms minutenlang boven een startbaan kan blijven hangen. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat er twee gebieden met turbulentie waren. Al in de eerste kwam de piloot ernstig in de problemen en week het toestel naar links, terwijl eigenlijk een bocht naar rechts gemaakt had moeten worden. Daarop volgde de twee golf, die vermoedelijk fataal was. Onduidelijk is nog of de turbulentie de enige oorzaak was en of het toestel als gevolg daarvan delen, waaronder het staartstuk, heeft verloren. De Airbus had op het moment van vertrek wel de vereiste 6,5 kilometer (ongeveer 2 minuten) afstand van het Japanse toestel.